Főoldal > DIÉTA > 5 egészségesnek vélt étel, ami valójában ártalmas

5 egészségesnek vélt étel, ami valójában ártalmas

ártalmasdiétaegészségesétkezésfogyáshízásjoghurtmüzliparférizssushitáplálkozás
0

Írta:

Meg vagyunk győződve arról, hogy egyes ételek igazán egészségesek, mivel a gyártók és a forgalmazók ezt akarják elhitetni velünk.

 Azonban rendszeres fogyasztásukkal valójában ártunk magunknak. Most megtudhatod, melyek a leggyakoribb tévhitek az egészséges élelmiszerekkel kapcsolatban!

1. Fagyasztott joghurt

Nagyon népszerűek lettek az önkiszolgáló, fagyasztott joghurtot árusító helyek, mivel azt sugallják, hogy termékük a fagylalt egészséges alternatívája. Miközben kedvenc ízeid közül válogatsz, elfeledkezel arról, hogy valójában mennyi cukorral is tömöd tele a kelyhed. Hiába tartalmaz kevesebb zsírt, mint a fagylalt, cukortartalma sajnos épp olyan magas. Hacsak félig töltöd tele a kelyhet, már akkor is 25 g cukorral mérgezted a szervezeted. Hidd el, semmivel se jártál jobban, mintha fagyit vettél volna.

Valójában egészséges alternatívája: készíts otthon saját készítésű fagyasztott joghurtot, natúr görög joghurtból, fagyasztott bogyós gyümölcsökből és szórj rá cukormentes müzlit. Ha extrán édes szájú vagy, akkor egy kis mézet rakj még hozzá!

2. Sushi

A sztárok nagy része is sushival fogyókúrázik, magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalma miatt. Ráadásul gyorsan elérhető vacsora (igaz, nem olcsó), és egyértelműen jobb választás, mint egy hamburger sült krumplival. Viszont ha gyakran fogyasztod, könnyen higanymérgezést kaphatsz. Általában kardhalat, tonhalat és tengeri sügért használnak fel a tekercsekhez, amelyek az óceán leginkább higannyal szennyezett halai.

Valójában egészséges alternatívája: keresd azokat a fajtákat, amelyek kevesebb higanyt tartalmaznak, mint a lepényhal és a pisztráng, és készítsd el otthon a sushidat.

needd2.jpg ()

3. Puffasztott rizs

A puffasztott rizs valóban kevés zsírt és kalóriát tartalmaz, azonban tápanyagban is szegény. Csupán egyetlen gramm fehérjét és rostot tartalmaz. Az ízesített változatok még károsabbak, ugyanis tele vannak édesítőkkel, mesterséges ízesítőkkel és –színezékekkel.

Valójában egészséges alternatívája: ha diétázol, és mindenképp ropogtatnál valamit, keresd inkább a magos teljes kiőrlésű lapocskákat, amelyek tápanyagban gazdagok.

4. Müzliszelet

A müzliszeletek többsége rostban gazdag, egyetlen darab a napi rostszükségletünk harmadát fedezi, és csupán 140 kalóriát tartalmaz. Tele vannak tápanyagban gazdag gabonákkal és magvakkal, a gond az olyan láthatatlan összetevőkkel van, mint a cukor, a finomított olaj, a mesterséges aromák és a tartósítószerek.

Valójában egészséges alternatívája: készítsd el otthon házilag a müzlidet, csupa egészséges összetevőből, cukor és mesterséges adalékanyagok hozzáadása nélkül.

5. Parfék

A kedvenc kávéházad kínálata tele van olyan egészségtelen finomságokkal, mint a croissant, a muffin és a bagel. Kétségtelenül a gyümölcsös-joghurtos parfé tűnik a legjobb választásnak a kínálatból. Tele van fehérjével és kalciummal, viszont nevetségesen sok cukorral is. Egy pohárnyiban 30 gramm cukor is lapulhat, aminél még a croissant is jobb választásnak bizonyul végül.

Valójában egészséges alternatívája: házilag igazán egészséges parfét készíthetsz joghurtból és friss gyümölcsökből, édesítéshez pedig használj steviát. A kávéházban pedig kérj cukormentes ízesített lattét, így a desszertet már nem is kívánod majd annyira.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X