Főoldal > DIÉTA > 7 étel, ami jót tesz a hasadnak

7 étel, ami jót tesz a hasadnak

diétaételétkezésfájdalomgyomorgyomorrontáshashasfájástáplálkozás
0

Írta: and

Görcsöl, émelyeg a gyomrod vagy hasmenésed van? Bármelyik is legyen az, egyik esetben sem tudod teljesíteni a napi feladataidat.

Jó ötlet, ha ez idő tájt egy kis diétát csempészel a napjaidba (húsleves, sós keksz), ugyanis a lájtosabb kaják csillapítják a hasfájást. Ha gyakran fáj a hasad, vagy elrontod a gyomrod, érdemes megfontolnod, hogy változtass az étrendeden.

1. Banán

Ha könnyed és energiadús ételre vágysz, a banán a legjobb választás, ugyanis a nap bármely szakaszában fogyasztható, és könnyen emészthető. A benne található pektin egy vízben oldódó rost, jótékonyan hat az emésztésünkre, antacid-hatása miatt pedig megvéd a gyomorfekélytől. Hasmenés miatt a szervezet dehidratálódik, a banán viszont segít visszapótolni az elvesztett káliumot.

2. Fehér rizs

Ha úgy érzed, a gyomrod a feje tetejére állt, akkor jöhetnek szóba a fehér ételek, vagyis a rizs, a fehér kenyér, a főtt krumpli. Amellett, hogy stresszmentes életre próbálod magad átkonvertálni, az étrendeden is érdemes változtatni. Ezek ugyanis felszívják a folyadékot és kellő mennyiségű tömeget juttatnak a szervezetedbe, aminek eredményeképp a hasmenésed alábbhagy és elmúlik.

3. Gyömbér

Számos tanulmány és vizsgálat mutatja, hogy a gyömbér egy kiváló gyógyszer az egészséges emésztés érdekében. Ha kedvet kaptál ehhez fűszernövényhez, a javasolt adag a napi 4 gramm. Természetesen választhatod azt a megoldást is, hogy friss gyömbért rágcsálsz, cukorkát is szopogathatsz, de akár még teát is főzhetsz belőle.

4. Papaya

Ez a másik trópusi gyümölcs is a gyomor segítségére lehet; legyen szó emésztési problémákról, gyomorrontásról vagy székrekedésről. A varázslat bizonyos enzimekben rejlik, melyek a fehérjék segítségére sietnek, és olyan környezetet biztosítanak, ami csillapítja majd a fájdalmat. S ha nehéz lenne beszerezni papayát, semmi gond, vannak manapság papaya kapszulák is.

papaya2.jpg ()

5. Almapüré

Ahogy a banán, az alma is kiváló pektinforrás, ami segít a hasmenés tüneteinek elmulasztásában. Tehát ha fáj a gyomrod, kapj fel egy almát és készíts belőle pürét vagy szószt.

6. Gyógytea

A borsmentából és a kamillából készült teák is a gyomor specialistái. Elengedhetetlen kellékek fájó has esetén. Egy kutatás kiemeli, hogy a borsmenta csodákat művel a vastagbélben: lecsökkenti az IBS betegség esélyét, a kamilla pedig a hasüregi fájdalmakat csökkenti.

7. Joghurt

A legtöbb tejtermék gyomorproblémákat szokott okozni, viszont a natúr joghurt ellenkező hatást vált ki. Először is bizonyosodj meg róla, hogy valóban natúr joghurtot vegyél (jól nézd meg a címkét és hozzávalókat). Az összetevők olyan anyagot tartalmaznak, melyek segítenek a belek jobb működésében, valamint a puffadás érzését is csökkentik.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X