Főoldal > DIÉTA > Ezek a legrosszabb fogyókúrás hibák, amiket elkövethetsz!

Ezek a legrosszabb fogyókúrás hibák, amiket elkövethetsz!

diétaétkezésfogyásfogyókúrahízáskalóriatáplálkozási hiba
0

Írta:

Elhatároztad, hogy lefogysz, tudod, hogy sok zöldséget kell ehhez enni és sikerülni fog. Rendben. De ha új az egészséges táplálkozásban, jó, ha tudod, milyen hibákat ne kövess el semmiképp. Vigyázz, ezek a hibák a végén hízáshoz vezetnek!

Egy amerikai táplálkozási szakértő, Leslie Langevin elmondta, milyen hibákat szoktak elkövetni leggyakrabban az emberek a diéta során.

Az első ilyen hiba, ha túl keveset eszel. Néhány kezdő úgy gondolja, ki kell iktatnia mindent, ami „rossz” a fogyás szempontjából, például a kenyeret vagy bármilyen szénhidrátot (a gyümölcsöt is), alkoholt, húst, tejterméket. „Ha korlátozod a fehérjeturmixot, nem fogyasztasz szénhidrátot, az nem fog a tartós fogyás elérésében segíteni”- állítja Langevin. Természetesen egy ilyen drasztikus diéta mellett fogyni fogsz, de hosszú távon egy ilyen étrendet lehetetlen fenntartani. Amint visszavezeted az addig tiltólistás ételeket, a sóvárgás mértéktelen falási rohamokban fog kiteljesedni. A vége pedig az lesz, hogy akár többet is felszedhetsz, mint amennyit leadtál.

A másik gyakori hiba, hogy hétköznap keményen diétázol, de hétvégén azt eszel, amit csak megkívánsz. Langevin szerint a hétköznap kiéheztetett test a hétvégén annyi kalóriát kíván majd, hogy heti átlagban is túl sok jön ki. Sajnos az ilyen étrenddel nem hogy fogyni nem fogsz, de a végén hízás lesz az eredmény, hiszen egy idő után nem tudod majd kontrollálni a tested sóvárgását, egyszerűen muszáj lesz enned.

Az egészséges táplálkozás nem fekete vagy fehér. A titok az arányokban és a mértékletességben rejlik. Langevin úgy véli, a 80/20-as étrend hosszú távú megoldást jelent. Ez nem szól másról, mint hogy az étkezések jelentős részében, kb. 80%-ában pontosan betartod az előírtakat, míg van egy kisebb mértékű (20%-os) lehetőséged a „csalásra”.

Ez napi háromszori étkezés mellett hetente 2-3 olyan étkezést jelent, amikor egy kicsit csalhatsz. Jessica Alba edzője, Yumi Lee is ezen étrend híve, s előszeretettel hangoztatja: „Nem lehet 100%-ig betartani mindig a korlátokat, de 80%-ban igen.”

Remek módja lehet a sóvárgás kielégítésének, ha a hétvégi hosszú futásod, több órás spinninged utánra időzíted, mivel ilyenkor a test azonnal felhasználja a bevitt kalóriákat, nem tud tartalékolni. Egyél meg egy vékony szelet tortát és közben fogyj! Igen, 1, azaz egyetlen szelet tortát, és nem 8 szelet tortát vagy tortát és kekszet és cukrot és stb., hiszen a túlzásba vitt kalóriabevitel hízáshoz vezet.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X