Főoldal > DIÉTA > Agystimuláció a fogyásért

Agystimuláció a fogyásért

diétafogyásfogyókúragasztrotáplálkozás
0

Írta:

A lézeres beavatkozások korábban csak a sci-fi filmek kötelező elemei voltak, de manapság már egyre több orvosi és kozmetikai területen elterjedtek, sőt szinte hétköznapinak számítanak.

A high-tech szőrtelenítés, szemműtét és bőrkorrekció után a következő lézeres durranás a súlykontroll-kezelés lehet.

Lézerrel ingerelt agysejtek

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói egereken kísérletezték ki ezt az áttörő módszert. A lényeg, hogy genetikailag módosították az egerek agyának BNST-nek nevezett részét, hogy reagáljanak a lézerfényre. Az itt található neuronok ugyanis közvetlen kapcsolatban állnak az oldalsó hipotalamusszal, ami az agy éhségközpontja. Ezután lézerrel ingerelték az egereket, akik a fényre folyamatos falásrohamokkal válaszoltak. Amikor viszont a kutatók lekapcsolták a lézersugarakat, a rágcsálók érintetlenül hagyták a táplálékot – még akkor is, ha egyébként már órák óta nem ettek.

eger2.jpg ()

Kicselezhetjük az éhségérzetet?

A kísérlet bebizonyította, hogy a lézer által vezérelt neuronok akár hamis üzenetet is küldhetnek az agy éhségközpontjába. A BNST-neuronok aktivizálása nélkül egyszerűen megszűnik az éhségérzet. A kutatás két vezetője, Joshua Jennings és Garret Stuber szerint ez hatalmas felfedezés lehet az étkezési zavarok és túlsúly kezelésében. Ha embereken is sikerül biztonsággal alkalmazni a módszert, akkor gyökeresen megváltoztathatjuk táplálkozási szokásainkat – anélkül, hogy állandóan éheznünk kéne. Persze a módszer veszélyes is lehet, mivel az éhségérzet hiányában akár halálra is éheztethetnénk magunkat, ezért kizárólag orvosi felügyelettel lehetne alkalmazni majd a fogyasztó lézersugarakat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X