Főoldal > DIÉTA > Ez a 4 legjobb étel az agyadnak

Ez a 4 legjobb étel az agyadnak

agyagyserkentő ételdiétaétkezésfogyásmemóriatáplálkozás
0

Írta:

Tápláld az agyad, hogy jól működhessen!

1. Tengeri halak

A tengeri ételek két olyan fő tápanyagot tartalmaznak, melyekre a szervezetednek szüksége van: omega-3 és D-vitamin. Egy kutatás szerint azok az emberek, akik 3-szor egy héten fogyasztottak tonhalat, lazacot 40%-kal kisebb eséllyel szenvedtek később Alzheimer-kórban. Az omega-3 zsírban DHA és EPA található, melyek előnyösen hatnak az agyra és agyműködésre. A D-vitamin szintén jótékonyan hat az agyra, csupán 110 grammnyi lazac adagban 600 nemzetközi egység D-vitamin található.

2. Áfonya

A szuper bogyós gyümölcs antioxidáns tartalma igen magas, nagyon egészséges az agy számára. Kutatások igazolták, hogy az áfonyában található antocianin fokozza az agyi vérkeringést, megvédi az agyi sejteket az oxidácótól és segíti a neuronok közötti kommunikációt. Kutatók 16.000, 70 év fölötti nőt vizsgáltak, és arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik 2 vagy több bögre áfonyát ettek hetente, mentálisan sokkal frissebbek maradtak, mint azok, akik egyáltalán nem ettek. Állatkísérletek igazolták, hogy az áfonya jótékonyan befolyásolja a rövid távú memóriát, a navigációs képességeket, egyensúlyt és koordinációt.

afonya2.jpg ()

3. Olívaolaj

Még egy érv az egészséges olívaolaj mellett: magas polifenol tartalma miatt, mely egy olyan antioxidáns, amely serkenti az agyműködést és segíti a memóriát. Egy tanulmány szerint az extra szűz olívaolajban található zsírok jótékonyan hatnak a memóriára és csökkentik az Alzheimer-kór kockázatát.

4. Zöld levelű zöldségek

Az olyan zöldségek, akár a kelkáposzta, spenót, kiváló K-vitamin források. A K-vitamin pedig nagyon  pozitívan hat az agy kognitív folyamataira. Azok az emberek, akik naponta 1-2 ilyen levelet fogyasztottak, szellemileg olyan szinten voltak, mint 11 évvel fiatalabb társaik, akik viszont nem ettek zöld levelű zöldségeket.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X