Főoldal > DIÉTA > Kisbabát vársz? Egyél csokit!

Kisbabát vársz? Egyél csokit!

anyaságcsokicsokoládédiétaétcsokoládékisbabatáplálkozásterhességvárandósság
0

Írta:

Kismamák, figyelem! Friss kutatások szerint a várandósság alatti csokoládéfogyasztás elképesztően jó egészségi hatásokkal van mindkettőtökre.

Ám mielőtt megbontanád a tábla tejcsokit, jó ha tudod, hogy a benne lévő rengeteg cukor és tej nem a legjobb választás, az étcsoki sokkal jobb!

A kutatások szerint a kakaóban lévő flavonoidok nem csupán az anya szívét erősítik, hanem hozzájárulnak a magzat növekedéséhez is. A kakaó igen erős antioxidáns, előnyeit kár lenne elrontani a sok cukorral és tejjel, ezért minél magasabb kakaótartalmú étcsokoládét válassz. A kakaóban található összetevők ezen felül a vérkeringést is serkentik, ezzel javítva a placenta hatékonyságát is.

A terhességi preeklampszia esélyét szintén csökkentheted némi csoki majszolásával, mely a magas vérnyomás egy különös fajtája, ami a harmadik trimeszterig általában nem jelentkezik, és kockázatos a baba és a mama egészségére nézve is.

, Image: 41353130, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, LOOK-foto

A kutatócsoport 129 várandós nőt figyelt meg, akik a 11. és 14. hét között voltak. A kismamák egyik felének magas flavonoid tartalmú csokit adtak, míg a másik csoport alacsony flavonoid tartalmút. A vérkeringés a méhben, a placenta hatékonysága és a magzati funkciók mind a két esetben javulást mutattak, csak a magasabb flavonolok nagyobb mértékű javulást idéztek elő. Dr. Emma Bujold, az egyik vezető kutató szerint „a kutatás bizonyítja, hogy a csokoládé pozitívan hat a placenta működésére és magzat egészségére, fejlődésére”.

Összefoglalva az eddigieket a lényeg, hogy várandósként fogyassz csokit nyugodtan, mert csökkenthetsz néhány kockázati tényezőn. Persze ez csak egyetlen apró aspektusa az egészséges ételeknek, oda kell figyelned az adagokra és az arányokra (például nem igazán kiegyensúlyozott, változatos étrend, ha reggelire, ebédre és vacsorára csokit eszel). Több mindent figyelembe kell venned, amikor az étrended összeállítod, és ne feledd, már nem csak magadért felelsz!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X