A zeller egyike azon zöldségeknek, melyek rengeteg vizet tartalmaznak. Ezen felül ez a növény tele van A-, B6-, C- és K-vitaminnal, folsavval és káliummal.
A zeller jellegzetes ízével nem mindenki tud kibékülni. Ha mégsem szeretnél mellőzni egy ilyen értékes és tápanyagban gazdag zöldséget, itt van 5 trükk, mellyel jobb ízűvé teheted a zellert.
1. Smoothie-ba vele
Egy zöld smoothie készítése igazán jó módja a tápanyagok bevitelének, mindezt pedig úgy teheted, hogy közben nem érzed magad kecskének a sok levél rágásától. A zeller kiválóan illeszkedik egy ilyen zöld finomságba, segíti a diétád, javítja az emésztésed, méregtelenít és csökkenti a gyulladást. Ha kombinálod némi almával, uborkával, spenóttal és kelkáposztával, nem fogod érezni jellegzetes ízét.
2. Dinszteld meg a főétel mellé
Ha alacsony hőfokon megdinszteled a zellert, veszít íze erősségéből, akár a hagyma. A zeller a folyamat után egy édesebb ízt kap, ha tálalás előtt némi vajat adsz hozzá (amennyiben nem a zsírégetés a célod), egészen elképesztő gasztronómiai élményben részesülhetsz.
3. Saláta mellé szeletelj fel néhány vékony csíkot
A zeller kiválóan illik majdnem minden salátába. Egy igazán ízletes és egészséges alma és körte saláta mellé nagyon jól illik. Ha szeretnéd feldobni egy finom öntettel, 2 evőkanál citromlevet, 2 evőkanál mézet keverj össze 4 evőkanál olívaolajjal, némi parmezánnal, sóval és borssal.
4. Levesbe vele
Ha van egy teljes fej zellered és sehogy sem tudod rávenni magad arra, hogy nyersen elrágcsáld, nincs is finomabb elfogyasztási módja egy jó krémlevesnél. Egyszerű elkészíteni, a zeller tulajdonságait pedig úgy élvezheted, hogy finomat eszel.
5. Pácold sós lében
A zöldségek, így a zeller pácolását is sós lében érdemes végrehajtani. Csupán sóra, 2 gerezd fokhagymára, egy negyed csésze szeletelt hagymára, egy csoport friss kaporra és a zellerre lesz szükséged. Ez az egyik legjobb módja, hogy az ízetlen zöldségből egy igazán finom rágcsálnivaló váljon.
A zellernek nem kell unalmasnak lennie. Nagyon sok kreatív ötletet találhatsz az interneten, de magad is kikísérletezhetsz néhány igazán hatékony megoldást, hogy fogyaszthatóvá tedd a zellert.
Fotó: Profimedia – Red Dot