Főoldal > DIÉTA > Ezért ne igyál soha többé szénsavas italokat!

Ezért ne igyál soha többé szénsavas italokat!

diétaétkezésfolyadékfolyadékfogyasztásitalszénsavas italtáplálkozásüdítőüdítőital
0

Írta:

Mindenki tudja, hogy a szénsavas üdítők nem tesznek jót a diétának, mégis meglepődnél, hogy mennyi problémát okoznak ezek a „folyékony cukorkák”.

 

Egy friss tanulmány szerint azoknak a lányoknak, akik naponta ittak cukros italokat, 3 hónappal korábban jelentkezett az első menstruációjuk, mint azoknak, akik heti 2 alkalomnál kevesebbszer fogyasztottak ilyen üdítőket. Elhízottságot, súlygyarapodást és korábbi menstruációt is okoznak ezek az italok, a korai menstruáció pedig fokozza a rák kialakulásának kockázatát a későbbi időkben.

Itt az ideje, hogy cukros üdítőket száműzd az életedből! Mutatjuk, milyen problémákat okozhatnak!

1. Súlygyarapodás

Tanulmányok igazolják, hogy gyerekek és felnőttek esetében is a szénsavas üdítők fogyasztása súlygyarapodással jár. Az ilyen cukros levek fogyasztása dupla probléma, mert üres kalóriákat kapunk hozzáadott cukorral. Ezek a kalóriák nem olyanok, mint amit az ételekben találunk, mert ezekben semmi tápanyag sincs.

2. II-es típusú diabétesz

A cukros italok fogyasztása 26%-kal növeli a II-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát azoknál, akik egy hónapban 1-nél többször fogyasztottak ilyen üdítőket. De további kockázatot is jelenthetnek az ilyen italok, ugyanis a koncentrált cukor befolyásolja a vércukor- és inzulinszintet is.

3. Magas vérnyomás

Az ilyen üdítők nagy mértékben növelik a magas vérnyomás kockázatát. 

4. Szívbetegségek

Egy vizsgálat kimutatta, hogy azok a férfiak, akik napi szinten fogyasztanak cukros üdítőket, 20%-kal növelik a szívroham kockázatát. A fruktóz, vagyis az a cukor, amely ezekben az italokban található, és a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup úgy okoznak szívbetegséget, hogy gyulladást okoznak és emelik a vérben lévő zsír, a triglicerin szintjét.


5. Rák

Egy tanulmány szerint a menopauzán már átesett nők esetében bizonyos rákbetegségek kialakulása 78%-kal nő. A férfiak esetében az agresszív prosztatarák kockázata 38%-kal nőtt a cukros üdítők következtében.

6. Vesekő

Ha hidratált maradsz, megelőzheted a vesekövet, azonban ha cukros üdítőket választasz a folyadékbevitelhez, fokozhatod a vesekő kialakulásának kockázatát. A cukros levek növelik a vizelet húgysav-, oxalát-, kalcium- és egyéb vegyületek szintjét, ezek pedig kövekké alakulhatnak.

7. Köszvény

Napi egy alakalommal fogyasztott cukros levek nagyban fokozzák a nők és férfiak esetében is a fájdalmas köszvény kialakulását.

8. Alacsony csontsűrűség

Számos tanulmány bizonyította már, hogy a cukros üdítők fogyasztása erős csontritkulást okoz és fokozza a csonttörések kockázatát. Az ilyen levek kiszorítják az olyan egészséges és kalciumban gazdag italokat az étrendből, mint amilyen a tej.

9. Lyukas fogak

Fontos nem elfelejtkezni egy olyan komoly következményről, mint amilyenek a lyukas fogak. Ezek a levek ugyanis olyan savakat tartalmaznak, melyek lemarják a fogzománcot, így gyengítik a fogakat.

 Találj egészséges alternatívát helyettük!

Ha meggyőztek a fenti érvek, itt az ideje, hogy elhagyd az üdítőidet! Az ilyen italokat lecserélheted egészséges, természetes gyümölcs-ízesítésű folyadékra, akár ugyanazzal a szénsavas élménnyel, de hozzáadott cukor és mesterséges édesítők nélkül. De ha mégis innál néha valamilyen cukros-szénsavas üdítőt, akkor legfeljebb hetente egyszer igyál belőle egy pohárral.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X