Főoldal > DIÉTA > 6 saláta, ami rosszabb, mint a Big Mac

6 saláta, ami rosszabb, mint a Big Mac

csirkediétaétkezésfogyásgyorsétteremhízáskalóriasaláta
0

Írta:

Már maga a saláta szó is nagyon egészségesnek hangzik: könnyed, gyors, könnyen emészthető ételre asszociálunk. Mégsem mindig ilyen ételt fogyasztunk saláta címszó alatt, sokszor csak különböző ételek összekeverését jelenti.

Sőt, előfordul, hogy egy ilyen sali rosszabb az egészséges étrend szempontjából, mint egy Big Mac. Csak az összehasonlítás kedvéért: a népszerű burger 550 g kalóriát, 10 gr telített zsírt és 1000 mg nátriumot tartalmaz.

1. Ropogós csirkés cézár saláta

A legtöbb étteremben és gyorsétteremlánc menüjén is megtalálod ezt a népszerű ételt. Becsapós, mert azt hiszed, hogy egészséges ebédet eszel, pedig még a Big Mac-nél is rosszabb. A salátaöntet legalább 200 kalóriát tartalmaz, a „ropogós”, azaz rántott (panírozott, olajban sült) csirke darabok miatt pedig az egész elérheti a 900-1000 kalóriát is, pedig joggal gondolnál kevesebbnek egy salátát… Ráadásul az előre csomagolt öntet telített zsírtartalma is minimum 12 gramm.

2. Ázsiai grillezett csirkesaláta

Nagyon jól hangzik, hogy grillezett a csirke, s eddig rendben is lenne, de sajnos számolnunk kell az olyan extrákat is, mint a sült tészta, a mandula és a rengeteg nátrium. Végül az ázsiai stílusú szószokkal együtt adják ki a riasztóan magas kalóriaszámot: kb. 1200. Ráadásul a telített zsírtartalom is minimum 12 gramm. Ez sem egy diétás választás.

salad2.jpg ()

3. Buffalo csirkesaláta

Tény és való, hogy a buffalo csirke isteni finom: ízletes, mennyei ebéd. De korántsem nevezhető kalóriaszegénynek, még akkor sem, ha salátának kereszteljük. A kéksajt és a csirke több mint 1200 kalóriát és hatalmas adag nátriumot, 4320 mg-ot tartalmaz. Nem viccelünk!

4. Görög saláta

Igaz, hogy a tipikus görög saláta sok-sok egészséges összetevőt (római saláta, uborka, paradicsom és hagyma) tartalmaz, de sok száz extra kalóriát jelentenek a további hozzávalók, amelyek megadják a karakterét. Ilyen a feta, az olajbogyó vagy a töltött szőlőlevél. Tehát az egészséges finomságok bázisa lehet ugyan 300 kalória, de ha már csak 2 dkg fetát adunk hozzá, máris 150 kalóriával növeltük, pluszként jön az olajbogyó, ami 200-400 mg nátriumot tartalmaz. Az egészet leöntjük még olívaolajjal, és máris 9-1000 kalóriánál tartunk. Bár összességében nem olyan rossz, mint az előzőek, sőt gazdag egészséges zsírokban és más tápanyagokban, de ha fogyni akarsz, bizony ez is egy szabotázs az erőfeszítéseiddel szemben.

5. Chef-saláta

Az alacsony szénhidráttartalmú diéták egyik kedvenc fogása, hiszen húsokkal és sajtokkal van tele, de akiknek a kalória számít, jobb, ha lemondanak róla: több mint 900-at tartalmaz. Ha még valamilyen tejszínes öntetet is adunk hozzá, a kalória mellett még magasabb lesz a telített zsírok száma is.

6. Nem „saláták”, mint a csirke-, tonhal- és tojássaláta

Ezekre az ételekre igaz a leginkább, hogy bizonyos alapanyagok összekeverése jelent egyet a saláta címszóval, pedig nem könnyed, nem szuperegészséges. Általában majonézalapú ételekről van szó, amelyek rengeteg kalóriát és zsírt tartalmaznak. Egy normál adag ezekből a kétségtelenül finom étkekből felér egy Big Mac kalóriamennyiségével, így talán jobb, ha nem ámítjuk magunkat, hogy salátát ettünk.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X