Főoldal > DIÉTA > Folyton éhes vagy? Ezek lehetnek az okok!

Folyton éhes vagy? Ezek lehetnek az okok!

diétaéhségéhségérzetétkezésevésfogyástáplálkozás
0

Írta:

Nem éhezteted magad, odafigyelsz a rendszerességre is, arra, hogy lehetőség szerint ne esténként fald fel a hűtő tartalmát, mégis folyton farkaséhség gyötör? Derítsd ki az okokat, hogy ne az evés járjon állandóan a fejedben.

Finomított liszttel készült ételeket fogyasztasz

Fehér kenyér, péksütemények, tészták, cukrászsütik – mind, mind olyan étel, amit már gyerekkorunkban megszeretünk. Egészen addig, amíg rá nem jövünk, hogy nem csak egészségünkre, de alakunkra is ártalmasak. És amit sokan nem is gondolnának, hogy a finomított liszttel készült ételek hiába okoznak gyorsan jóllakottság-érzetet, kis idő elteltével már újra éhség gyötör. Ennek oka, hogy a hirtelen megemelkedő vércukorszint ugyanolyan gyorsasággal le is zuhan, ami farkaséhséget generál.

Pajzsmirigy-túlműködés

Különböző hormonális problémák is okozhatnak állandó éhségérzetet. Ha például a pajzsmirigy hormonok túlműködést mutatnak, a szervezet alapvető működése felpörög, és az energiát is jóval gyorsabban égetjük, mint normál esetben. Ennek az a kellemetlen velejárója, hogy intenzív éhségrohamok törhetnek ránk, és jóval hamarabb, mint ahogy arra számítanánk. Ha mindez mellett izzadékonyságot, gyors kifulladást, alvászavarokat is tapasztalsz, érdemes kivizsgáltatnod szervezeted pajzsmirigy-működését, mert elképzelhető, hogy valami nem stimmel.

8319979 - beautiful young woman eating pizza

Vércukorszint-problémák

Az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) is okozhat túlzott éhségérzetet. Ilyenkor a vérben keringő szőlőcukrot gyorsabban veszik fel a szövetek, mint ahogy a szervezet képes azt a keringésbe juttatni. Így azek a szövetek, amelyek a glükózból nyerik az energiát, éheznek. De nem csak az alacsony, hanem a diabétesz okozta magas vércukor is okozhat éhséget. Mindenképp ellenőriztesd vércukorszintedet, ha felmerül benned a gyanú, ezt a kijelölt patikákban ingyen, pár pillanat alatt megteheted.

Gyors anyagcsere

Gondoltál már arra, hogy egész egyszerűen csak gyorsabb az anyagcseréd az átlagosnál? Ha sokat eszel, az emésztésed is rendben van, és nem vagy hízékony alkat, bizony nagy esélyed van arra, hogy azok közé a szerencsések közé tartozol, akiknek nem kell külön lépéseket tenni a gyorsabb anyagcseréért, mert ez már gyakorlatilag genetikailag kódolva van benned. Nem kell tehát feltétlenül megijedned, ha többször éhezel meg, mint a környezetedben élők, inkább örülj neki, hogy ehetsz annyit, amennyit csak bírsz.

Pszichés okok

Most etted degeszre magad, de úgy kívánsz még egy kis édességet? Ezzel egy bizonyos határig nincs is gond, viszont ha nem telik el nap tábla csokik, habos sütemények és mogyoróvajas szendvicsek nélkül, az már lehet, hogy pszichés bajokra utalhat. A túlzott sóvárgást ugyanis, főleg az édes íz iránt gyakran valamilyen belső feszültség okozza. Az édességtől ugyanis az agy jutalomközpontja aktiválódik, ami időszakosan elegendő, de hosszú távon muszáj megkeresni az igazi okokat, nem csak a testi, de lelki egészséged érdekében is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X