Főoldal > DIÉTA > Top fiatalító ételek, amikkel fogyhatsz is

Top fiatalító ételek, amikkel fogyhatsz is

antioxidánsdiétaétkezésfogyásgyümölcstáplálkozástojásvitamin
0

Írta:

Bizonyára tudod, a helyes életmód betartásával sokkal tovább megőrizheted kecses vonalaidat valamint fiatalságodat. Nem véletlen, hogy azok a népek, akik egészségesebben élnek, többet mozognak és kevesebbet stresszelnek, évekkel vagy akár egy évtizeddel is ifjabbnak látszanak, mint valójában, plasztikai beavatkozás nélkül is.

A megfelelő étrenddel persze nemcsak fiatalos külsőre tehetsz szert, hanem szervezeted egészségét is hosszan megőrizheted, ezáltal fittebbnek és energikusabbnak is érezheted magad.

Fiatalító antioxidánsok

A környezeti hatások, a túl sok méreganyag, a stressz, valamint a cigaretta miatt a sejtjeink nem kapják meg a számukra szükséges tápanyagokat, ezért egy idő után már kevésbé tudnak védekezni a káros szabadgyökök ellen – melyek az öregedésért és a sejtek elhalásáért felelősek. Ez azért is fontos, mert a sok szabadgyök a ráncosodás és a fáradtság mellett előbb-utóbb súlyos betegségekhez is vezethet. Természetesen ezek normális esetben is keletkeznek, viszont ezzel egyidejűleg az antioxidánsok aktivizálódnak, és megkötik őket. Viszont ha nem megfelelő életvitelt folytatunk, akkor termelődésük lelassul, így semmi sem szab gátat a szabadgyököknek. A vitaminok közül a legfontosabb antioxidánsok azok az A-, E-, C-vitaminok, melyek rendszeres fogyasztására különösképp ügyelni kell (főleg együttesen), viszont ezeken kívül több olyan anyag is van, melyek segítségével felvehetjük a harcot az öregedés, illetve a zsírpárnák ellen.

fiatal2.jpg ()

Piros gyümölcsök

A piros gyümölcsök hatásairól ódákat lehetne zengeni, mégis az egyik legkiemelkedőbb tulajdonságuk az, hogy tele vannak fiatalító és sejtvédő antioxidánsokkal. Színükért az úgynevezett likopin nevű karotinoid felelős, ami az egyik legjobb szabadgyök-megkötő. Emellett érdekes tulajdonsága, hogy véd a nap káros UV-sugarai ellen, így hatására bőrünk megőrizheti hidratáltságát és rugalmasságát, még a legnagyobb kánikulában is.

Viszont nem árt tudni, hogy sajnos nem minden narancssárga, illetve piros színben pompázó táplálékban található likopin, még akkor sem, ha vöröses árnyalata a természet, és nem az ember műve.

Likopint tartalmazó ételek: grapefruit, vérnarancs, paradicsom, pirospaprika, sütőtök, sárgadinnye

Eper étcsokoládéba mártva

Sokan a csokoládékat a szépség és a fogyókúra legveszedelmesebb ellenségeinek tartják, pedig az étcsokoládé kifejezetten jó hatással van ránk – persze csak ha mértékkel fogyasztjuk! Magas kakaótartalma miatt tele van antioxidánssal, így védi a sejteket, sőt a méreganyagok lerakódását is lényegesen lelassítja. Ezen kívül jelentős mennyiségű vassal is bír (ez kifejezetten jó a hír a nőknek, akiknek egy része vashiánnyal küzd), ami javítja az oxigén áramlását a szervezetben. Tehát bármennyire is úgy gondolod, hogy az étcsokoládéba mártott eper felér egy hízókúrával, valójában együttesen még jobb hatással van testünkre, bőrünkre és persze a lelkünkre.

Tojással a feszes bőrért

Sajnos az idő múlásával egyre kevesebb elasztin és kollagén termelődik a szervezetünkben, melyek a feszes, egészséges bőrért (is) felelősek. De nem kell ebbe belenyugodnod, ugyanis táplálkozással valamennyire tudod serkenti még ezen anyagok képződését is. Hogy melyik az az étel, ami a leginkább hozzájárul  a termelésükhöz? A tojás. Méghozzá azért, mert gazdag azokban az aminosavakban (8 esszenciális aminosavat tartalmaz), melyek fokozzák a kollagén termelődését, így csodálatos bőrt varázsol akkor is, ha külsőleg pakolásként használod, de akkor is, ha belsőleg egy finom rántotta formájában fogyasztod.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X