Főoldal > DIÉTA > Ezért egyél sóskát

Ezért egyél sóskát

diétaegészségnövénysóskavitaminzöldség
0

Írta:

Ha sóska, akkor elsősorban egészen biztosan neked is a főzelék jut eszedbe, ám jó, ha tudod, hogy finom saláta és leves is készíthető belőle. Ajánlott is minél többet fogyasztanod, ugyanis rendkívül jó élettani hatásokkal rendelkezik.

Frissít

Talán első hallásra furcsának tűnhet, de a sóska remek frissítő, élénkítő hatással rendelkező növény. Ez elsősorban magas gyümölcssav-tartalmának köszönhető. Nem véletlen, hogy az első növények egyike a hosszú tél után, ilyenkor a szervezetnek ugyanis szüksége van egy intenzív energialöketre ahhoz, hogy új erőre kapjon.

Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban

A sóskát elsősorban vastartalma miatt szokták ajánlani a vérszegénységgel küzdőknek, de jelentős a mész-, oxálsav- és foszfortartalma is. De bővelkedik flavonoidokban, C-vitaminban, antranoidokban és cserzőanyagokban is. Így nem csak az egészségmegőrzésben nélkülözhetetlen, de a szépségápolásban is.

Vizelethajtó 

A vizesedés egyik kiváló ellenszere a sóska. A meleg nyári hónapokban sok mindenkit érint a lábdagadás és egyéb más testrészek vizesedése. Ha te is hasonló gondokkal küzdesz, még inkább ajánlott a sóska rendszeres fogyasztása, hiszen vízhajtó hatása miatt megszabadulhatsz ettől a kellemetlen tünettől.

Véd a fertőzésekkel szemben

A nyár a legkülönfélébb fertőzések időszaka. Különösen a strandon leselkedhetnek rád ilyesfajta veszélyek. Ez a zöld növény azonban még a fertőzésekkel szemben is védelmet adhat. Ha hajlamos vagy mindenféle nyavalya „begyűjtésére”, egyél sok sóskát akár főzelék, leves vagy saláta formájában, hogy ne tegye tönkre a nyaradat semmi.

soska2.jpg ()

Vértisztító 

Ha eddig nem kedvelted, akkor itt az ideje, hogy megszeresd a sóskát. Ha más miatt nem is, de szuper vértisztító hatásáért muszáj beépítened az étrendedbe. Egy egészségtudatos csajszi ugyanis mindenre figyel, és mindent meg is tesz egészsége megőrzése érdekében.

Székrekedés ellen is kiváló 

Nem csak víz-, de hashajtó hatásáról is ismert a sóska. Természetesen nem fog menni a hasad, ha megeszel egy tányér sóskafőzeléket, de ha emésztési problémáid vannak, és az illemhelyet többnyire eredménytelenül látogatod, egyél több sóskát, és emésztőrendszered mellett közérzeted is meg fogja hálálni a gondoskodást.

Erősíti az immunrendszert

A sóskáról összességében tehát elmondható, hogy csodás immunerősítő. Nem csak a fertőzésekkel szemben véd, de olyan energia- és vitaminlöketet ad a szervezetnek, hogy a betegségek jó messzire elkerülik azt, aki nem feledkezik el ennek a fantasztikus növénynek a rendszeres fogyasztásáról.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X