Főoldal > EGÉSZSÉG > A nyár legjobb C-vitamin forrásai

A nyár legjobb C-vitamin forrásai

C-vitamingyümölcskáposztamálnapaprikaparadicsomszederzöldség
0

Írta:

Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket edd bátran nyáron, hogy feltölthesd velük a C-vitamin raktáraidat!

A C-vitamin az egyik legfontosabb, legszükségesebb vitamin, melynek hiányában legyengül az immunrendszer, betegségek, fertőzések léphetnek fel. Ha kevés C-vitamint fogyasztasz, akkor akár sokkal komolyabb bajok is kialakulhatnak, mint azt gondolnád. De szerencsére itt a nyár: ismerd meg a legfontosabb C-vitamin forrásait, hogy friss zöldségek és gyümölcsök formájában semmiképpen ne szenvedj hiányt ebből a fontos vitaminból.

Paprika

Szent-Györgyi Albert tudott valamit. Vagyis eleinte még ő sem sejtette, hogy a felesége által a vacsora mellé készített paprika mennyire egészséges. Egyszer aztán kíváncsiságból megvizsgálta, a többi pedig már történelem. Használd ki, hogy nyáron ennyi friss paprikát fogyaszthatsz a főétkezések mellé.

Paradicsom

Nem hiába az egyik legkedveltebb növényünk a paradicsom, és sok-sok finom étel alapja. Lédús, édeskés ízének kevesen tudnak ellenállni. Szerencsére erre nincs is szükség, hiszen amellett, hogy egyes vizsgálatok szerint rákellenes hatással is bír, rendkívül magas a C-vitamin tartalma. Egyél belőle sokat!

Káposzta

A káposzta is igen népszerű a magyar konyhákban, és az sem véletlen, hogy a kismamák igen gyakran kívánják a savanyított káposztát. Hiszen a várandós szervezet számára rengeteg vitamin szükséges, amikben a káposzta igencsak bővelkedik. A K-, E-, B1-vitamin mellett szuper C-vitamin forrás is.

42778951 - heart made from raspberry in a currant

Feketeribizli

Túl kevés feketeribizlit fogyasztunk nyersen, legtöbben csak tea formájában isszák. Pedig rengeteg gyógyhatása ismert, remek antioxidáns. Nem csak maga a gyümölcs, de a levele is gazdag C-vitaminban. Ideje tehát neked is beépítened étrendedbe, hogy ne kelljen lemondanod áldásos hatásairól.

Málna

Igaz, hogy meg kell érte küzdeni a szedés közben akadályozó szúrós ágakkal, de minden kellemetlenséget megér sokak kedvenc gyümölcse. Isteni íze mellett vannak egyéb érdemei is: flavonoidot, gyümölcssavakat, cserzőanyagot, növényi rostokat, pektint tartalmaz, szuper antioxidáns és persze C-vitamin tartalma is kiemelkedő. Fogyaszd lehetőleg nyersen és frissen a málnát, mert gyorsan megromlik.

Szeder

Sokan a málna testvéreként emlegetik, de talán még több jótékony hatással rendelkezik, mint rokona. Még több benne az antioxidáns, és eltarthatósága sem olyan véges, mint a málnáé. Tápanyagtartalmuk gyakorlatilag majdnem ugyanaz, a magasabb antioxidáns-tartalom mellett valamivel kevesebb benne a C-vitamin. Mindenképpen érdemes rászoknod a szederre.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X