Főoldal > DIÉTA > Rákellenes fogyasztószer: egyél ribizlit!

Rákellenes fogyasztószer: egyél ribizlit!

antioxidánsbogyós gyümölcsdiétaétkezésfeketeribizlifogyásgyümölcsrákribizlitáplálkozásvitamin
0

Írta: and

Nem árt tudni, hogy az apró, piros bogyóknak mekkora erejük van. Nem csak kiváló C-vitamin forrás, hanem már kis mennyiségben fogyasztva is elősegíti a súlyvesztést, köszönhető a rosttartalmának.

 

A fürtökben szedett sok apró kis bogyó júniusban került először a zöldségesek polcaira. A ribizli valószínűleg Ázsiából és a Földközi-tenger vidékéről érkezett hozzánk. Közeli rokonának, a fekete ribizlinek több jótékony élettani hatást tulajdonítanak, a piros bogyójú ribizli viszont elterjedtebb, ízét is többen kedvelik. Pedig a savanykás íze nem éppen csalogató, kimutattak már belőle almasavat, citromsavat, bórkősavat, borostyánkősavat, ecetsavat és oxálsavat is.

Tumorellenes egészség

Ami a legjellemzőbb a gyümölcsre, hogy sok C-vitamint tartalmaz, nem véletlenül alkalmazták már korábban is skorbut ellen. Emellett B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, valamint E-vitamin is található benne, flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönhetően pedig tumorellenes hatása van. Fontos ásványi anyagokat is tartalmaz, ezek: a nátrium, kalcium, kálium, foszfor, magnézium és a vas.

Kevés energia, de kevés kalória

Energiatartalma igen csekély, így nem ettől fogsz jól teljesíteni, és a fehérjét is mellőzi. Ám, ami nagy előnye, hogy a benne lévő zsírtartalom elenyésző, savanykás ízéhez híven cukorból sincs benne túl sok, viszont az emésztéshez fontos növényi rosttartalom, főként pektinszármazékok magasak, és ezek pozitív hatással vannak a szervezetre.

ribizli2.jpg ()

Diétában a helye

A fenti sorokból már kiderült, hogy ha fogyni vágysz miért hasznos beiktatnod a napi étkezésedbe. De mennyi az ideális mennyiség? Mindössze napi két marék piros ribizli segít serkenteni az emésztési folyamatokat, ezáltal gyorsítja a súlyvesztést. A gyümölcsben lévő citrom- és oxálsav segítik az emésztőnedvek termelődését és támogatják az anyagcsere-folyamatokat. Magas káliumtartalmának köszönhetően kifejezetten jól hat a hasi zsírpárnák „olvadására”, ugyanis segít megszabadulni az itt felhalmozott vízmennyiségtől.

Ajánlott fogyasztása

Lehetőleg nyersen edd, hiszen így érvényesül leginkább a vitaminjainak hatása. Ha sikerül gyorsan leszedned a száracskákról, akkor remek turmix készíthető belőle, vagy joghurtba is kiváló. De húsok mellé, mártásként is adható, az ízvilág mindenképp különleges lesz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X