Főoldal > DIÉTA > Ételpornó-függő vagy?

Ételpornó-függő vagy?

diétaédességételmozgás
0

Írta:

Rád hogy hatnak az ételfotók és az ételreklámok?

Akár a pornófilmek

Nézz csak végig egyetlen reklámblokkot a tévében: hány reklámfilm épít arra, hogy minél étvágygerjesztőbben mutasson be egy ételt? A napfényben fürdő, harmatos szőlőfürtök, a gőzölgő grillhúsok, a lágyan csorranó olvasztott csokoládé… Ugye, már olvasás közben is összefut a nyál a szádban? Ez a jelenség a szaknyelvben az „ételpornó” nevet viseli, és nagy mértékben hozzájárul az egészségtelen falásrohamokhoz és a kóros elhízáshoz. Sajnos nem csak a televíziós és köztéri reklámok veszélyesek: internetes oldalak százezrei rejtenek mennyei, de iszonyú káros recepteket, természetesen képekkel téve még erősebbé az összhatást. Ha éhesen mész fel ezekre az oldalakra, pillanatok alatt magába szippanthat az ételpornó-függőség. 

A szemed kívánja

Sajnos az egyébként is túlsúllyal küzdőkre még rosszabb hatással vannak az ilyen képek, mert ők bizonytalanabbak, hajlamosabbak a depresszióra, amit – ördögi kör – ismét habzsolással igyekeznek elnyomni. Az ételpornó alapja egyébként az, hogy a gusztusos képek láttán az agyunk sebesen termelni kezdi a grelin nevő éhség-hormont, egészen addig, amíg ételhez nem jutunk. A legrosszabb pedig sajnos csak most jön.

Belga kutatók a következő kísérletet végezték: két csoportra osztották az alanyaikat, az egyik csoportnak képeket mutattak étvégygerjesztően fényképezett csokoládékról, míg a másik csoport tagjai mellé odatették egy tányéron a csokiszeleteket. Szerinted utólag melyik csapatba tartozók fogyasztottak jóval többet? Bizony, sajnos az első csoport tagjai. Bármilyen hihetetlen is, de így van: a képek károsabbak lehetnek magánál az ételnél! Így biztosan rájöttél már, végül is hogyan működik az ételpornó: ha látsz egy szép képet, tudat alatt rögtön az orrodban érzed az étel illatát, a szádban pedig az ízét – ami egy idő után leküzdhetetlen éhségérzetet eredményez.

etelporno2.jpg ()

Tippek az ételpornó-függés ellen

Túl közel, (nem) túl jó

Nézegess olyan fotókat, ahol nagyon közelről fényképezték le az ételeket. A süti, ami messzebbről nézve ellenállhatatlannak tűnik – ha látod a lukakat a piskótában, már nem is annyira csábító. Ráadásként számold ki, pontosan hány kalóriát is tartalmaz a finomság, amit csodálsz. Garantáltan hamar elmegy tőle a kedved!

Helyi érzéstelenítés

Már percek óta egy csokis muffin fotójával szemezel? Gyorsan kapj be egy kockányi magas kakaótartalmú étcsokoládét! Ezzel jótékonyan becsapod az agyadat, hiszen édesre vágyott, és meg is kapta – igaz, jóval egészségesebb formában.

Mozogj!

Igen, mindig ezt mondjuk, de igazi bónusz, hogy a mozgással az ételpornó-függés ellen is hatékonyan harcba szállhatsz. Hiszen ilyenkor endorfint szabadítasz fel a szervezetedben, ami elégedettséghez vezet, az pedig ahhoz, hogy a kísértés pszichikai részét már ki is lőtted. Ebben az állapotban pedig az utolsó lépést is könnyedén megteszed: klikk a kis x-re az ételpornós oldalak jobb felső sarkában!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X