Főoldal > DIÉTA > Ezeken a rossz étkezési szokásokon változtass mielőbb!

Ezeken a rossz étkezési szokásokon változtass mielőbb!

diétaétkezésszokástáplálkozás
0

Írta:

A túlsúlyért és az ebből fakadó egészségügyi problémákért nemcsak a helytelen tápanyagok okolhatóak, hanem az, hogy mit, hogyan, és milyen körülmények közt eszünk.

 Gyerekek és felnőttek ugyanúgy beleesnek a tipikus hibákba, és meglehet, nem is tartják ezeket rossz szokásnak, mivel a környezetük is hasonlóképp cselekszik nap mint nap. Pedig van rá esély, hogy ezek a negatív beidegződések állnak a súlygyarapodás hátterében.

Túl gyorsan eszel

Egész nap rohanunk, felfokozott tempóban élünk, és ez az étkezésünkkel sincs másként. Próbálj meg kicsit több időt szakítani erre, mivel ha túlságosan is gyorsan kapkodod be a falatokat, az gyomorbántalmakhoz és felfúvódáshoz vezethet. Szakemberek azt tanácsolják, hogy egy tejes menü elfogyasztásához kb. 20-30 percre lenne szükség, mivel a szervezet csak így tudja végezni a munkáját. Ügyelj arra, hogy jól rágd meg az ételt, mivel az emésztés már a szájban megkezdődik, így ha ezt elmulasztod, a gyomrodra extra terhelés szakad.
A másik, hogy kell egy kis idő, amíg a tested jelez az agynak, hogy jóllaktál: például egy nagy tányér pörköltet ha gyorsan eszel, akkor valószínűleg azt az utolsó falatig elfogyasztod, viszont ha lassan, megfontoltan csipegetsz belőle, akkor sokkal kevesebbet fogsz magadhoz venni.

rosszszokas2.jpg ()

Kihagysz étkezéseket

Tudod mi a vékony nők titka? Az, hogy egy nap sokszor esznek keveset, így a bevitt tápanyagot folyamatosan le tudják bontani, nincs a szervezetük hirtelen megterhelve. Bizonyára te is megfigyelted már, hogyha kihagysz étkezéseket, akkor, amikor ételhez jutsz, a normál mennyiség többszörösét is képes vagy magadba tömni. Ezen nincs mit csodálkozni, ugyanis ekkor a vércukorszinted leesik, az étvágyad pedig megnő. Ha megálljt tudnál magadnak parancsolni, és a szokásos adagodat kimérni, akkor ezzel nem is lenne nagy probléma, de ha sokáig fennáll ez az éhező állapot, akkor a tested vészhelyzetként fogja ezt felfogni: ha legközelebb eszel, akkor azt bizony zsírok formájában elraktározza a következő éhínséges időkre. Ezért ha lehet, próbáld meg tartani a napi ötszöri étkezést!

Nem csak az evésre figyelsz

Sokak előtt mindig van valami nassolnivaló, amikor dolgoznak, vagy a tévé előtt ülnek. Ezt be lehet tudni a stressznek, az unalomnak, illetve a megszokásnak is. Bárhogy is legyen, az eredmény ugyanaz: tetemes kalóriamennyiséget vagyunk képesek ekkor magunkhoz venni. Próbáld ki, hogy leülsz az asztal elé úgy egy tál pattogatott kukoricával, falatozás közben azonban nem beszélgetsz, nem szól a tévé, nem csinálsz semmit, csak az evésre figyelsz. Azt fogod tapasztalni, hogy nem tűnteted el az egészet, mint például egy kellemes esti filmnézés alatt. Ez esetben szinte rutinszerűen nyúlunk valami nassolnivaló után, és sokszor még akkor is csipegetünk, mikor már nem vagyunk éhesek. A külső, zavaró tényezők gyakran elvonják a figyelmet arról, hogy már jól laktál, ezért próbálj meg egyszerre csak egy dologgal foglalkozni.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X