Főoldal > DIÉTA > Ezt edd, hogy reggel csúcsformában ébredj

Ezt edd, hogy reggel csúcsformában ébredj

alvásánizsbanánételétkezésfokhagymagyömbérjoghurtpihenésreggel
0

Írta:

Hetek, hónapok óta diétázol, hasizomgyakorlatokat végzel egész nap, de mégis kövérnek érzed magad minden reggel? A problémát okozhatja kiszáradás, a ciklusod miatti vízvisszatartás, vagy az, amit eszel. Nézd át az alábbi listát, hogy ne reggel frissen és jó érzéssel kezdd a napod.

1. Cayanne

Fűszerezd jól be a vacsorádat, mert a cayanne borsban lévő kapszaicin csökkenti a gázképződést és a puffadást. A kapszaicin serkenti a véráramlást, a belekben lévő emésztőenzimek így gyorsabban bontják le a bevitt ételeket. A cayanne bors ezen kívül elpusztítja a bélben lévő puffadást okozó bacikat is.

2. Joghurt

Tele van probiotikumokkal, olyan jótékony baktériumokkal, melyek segítik az emésztőrendszer munkáját. Ahelyett, hogy cukros desszerteket fogyasztanál vacsora után, keverj össze egy doboz alacsony zsírtartalmú joghurtot gyümölccsel. Ez a kalóriaszegény nasi tele van értékes tápanyagokkal, melyek segítik a pihentető éjszakát.

3. Gyömbér

Az egyik legrégebben ismert gyógynövény a gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású gyömbér. Tartalmaz egy emésztéssegítő enzimet, a zingibaint, ami a fehérjék lebontásához járul hozzá. A legerőteljesebben úgy érvezheted ki a gyömbér minden előnyét, ha étkezés közben vagy után megiszol egy jó nagy adag házi készítésű teát.

4. Ánizs

Akárcsak a gyömbér, az ánizs is roppant hatékony természetes gyógynövény, amit évezredek óta puffadás, gázképződés és lehelet frissítő hatása miatt használnak Indiában. Vegyületeinek hála ellazítja a bél izmait, lehetővé teszi, hogy a puffadást okozó gázok távozzanak a szervezetből. Segít relaxálni, ha lefekvés előtt elszürcsölgetsz egy csésze teát.

Star anise, Image: 43479795, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

5. Banán

A banánban rengeteg a kálium és nem utolsó sorban nagyon könnyen magaddal viheted mindenhova. A puffadásra pedig mit gondolsz, mi az egyik legjobb? Bizony, a kálium, ami még a szervezet nátriumbevitelét is segít szabályozni, hogy a puffadás ne térjen vissza.

6. Citrom és citromlé

Igen, a jó öreg citromos víz működik. A citrom összetétele nagyon hasonló a gyomorban lévő emésztőnedvekéhez. Valóban képes csökkenteni az emésztési zavarokat, puffadást, büfögést. A kellemetlen panaszok gyakran azért alakulnak ki, mert a szervezet nehezen képes megemészteni bizonyos tápanyagokat, például glutént, állati fehérjét, tejtermékeket vagy összetett szénhidrátokat. Segíted a bélrendszered dolgát, ha rendszeresen citromos vizet fogyasztasz.

7. Fokhagyma

A fokhagymás lehelet sokkal jobb a puffadásnál.  Ha valamivel együtt fogyasztod a fokhagymát, az elfogyasztott nátrium miatt puffadást okozhat, de ha magában eszed, csökkenti a panaszokat. Egy szuper egyszerű módja a fokhagyma jótékony hatásainak kiélvezésére, ha egy finom fokhagyma levest készítesz vacsorára.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X