Főoldal > DIÉTA > Hagyd el az energiarabló ételeket!

Hagyd el az energiarabló ételeket!

diétafogyásfogyókúragasztrotáplálkozás
0

Írta:

Az étel üzemanyagként funkcionál számunkra, így amit elfogyasztunk, az jelentős hatással van szervezetünk működésére. Ráadásul az évszakok változása is fáradékonnyá és nyomottá tehet minket. Ha energikus szeretnél lenni ősszel, majd télen is, kerüld messzire az alábbi energiavámpír ételeket!

Cukros reggeli

A finomított szénhidrátok, mint a cukor és a fehér liszt, reggel gyors energiát adnak, viszont fogyasztásuk után hamarosan még kimerültebbnek érzed majd magad. Hirtelen leesik a vércukorszint, és lassulnak az agyi funkciók, figyelmeztető jelzésként. Ne kezd a napot fánkkal vagy más édes péksütivel, egyél helyettük egészséges és fehérjében gazdag reggelit.

Energiaital

Amikor úgy érezzük, nem bírjuk már tovább a napot, gyakran energiaitalhoz nyúlunk. Rövidtávon ez jó megoldásnak tűnik, mivel felpörget a benne levő cukor és koffein. Végül azonban a vércukorszinted alacsonyabbra esik vissza, mint amilyen előtte volt, ezáltal még fáradtabbnak érzed majd magad. A fáradtságérzetért sokszor a dehidratáltság felelős, így, ha azt érzed, mindjárt elalszol, energiaital helyett igyál meg egy nagy pohár ásványvizet.

Zsíros ételek

A zsíros és a sült ételeket a legnehezebb megemészteni. A belső szerveid elvonják a vért a végtagjaidból, hogy segítsék az emésztést, amely nehéz ételek elfogyasztása után 6-8 órán át is tarthat. A folyamat következtében visszaesik az energiaszint. A zsíros ételek hatással vannak a rövid távú memóriára és az izomműködésre is, így mondjuk a kulcsaid megtalálni is kemény feladatot jelent egy kiadós gyorséttermi étkezés után.

Vasban szegény ételek

A vas olyan közvetítő, amely segít hasznosítani az energiát, beleértve az elfogyasztott kalóriákat is. Ha a szervezeted vashiányban szenved, állandóan fáradtnak érzed magad. Egyél sok lencsét és spenótot, mindkettő kitűnő választás ebédre, hogy bírd energiával a nap további részét. Rágcsálj tökmagot vagy edamame babot délutáni nasiként, hogy a nap későbbi szakaszában is pörögjön az agyad.

voros2.jpg ()

Vörösbor

Ebéd után egy pohár vörösbor jó ötletnek tűnik, az alkohol azonban nyugtató hatású, így csökkenti az energiaszintet. A vörös szőlő gazdag melatoninban, amely a szervezet alváshormonja. Ennek ellenére ne használd természetes altatóként a vörösbort, ha nem tudsz álomba szenderülni, igyál inkább egy bögre meleg tejet.

Étkezések kihagyása

A stresszes, rohanós napokon könnyedén megfeledkezünk az étkezésekről, de sajnos a főétkezések elhagyása drasztikusan csökkenti az energiát. A szervezet éhező üzemmódba kapcsol, és tartalékolni kezdi az energiát. Ráadásul ilyenkor feledékennyé is válhatsz, ami a legutolsó dolog, amire szükséged lehet egy eleve stresszes napon.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X