Főoldal > DIÉTA > Megéri kihagyni az étkezéseket?

Megéri kihagyni az étkezéseket?

böjtdiétaétkezésevésfogyásfogyókúragasztrotáplálkozás
0

Írta:

Vajon mi történik a testeddel, ha kihagysz étkezéseket?

Az állítás:

Már pár napos ételmegvonás képes lebontani az izmokat, ami a beteg és az idős emberekre nézve veszélyes elsősorban, akik eleve legyengült állapotban vannak és már korábban jelentősen veszítettek izomszövetükből. Másrészt, a sejtfolyamatok, amelyek kapcsolatban állnak az izomveszteséggel, jótékony hatásúak az erős, egészséges felnőtt szervezet számára.

A kutatás:

Egy dán kutatócsoport 8 egészséges férfi izmait vizsgálta meg 72 órával koplalás előtt és után. Miután 3 napig nem ettek, a férfiaknál 50%-os csökkenést mutattak ki az mTOR (egy protein szintézist szabályozó fehérje) aktivitásában, amely kulcsszerepet játszik az izomsejtek növekedésében. Amikor az mTOR jelenléte csökken, az izmok leépülnek. „Ez elsőre úgy hangzik, mintha rossz dolog lenne, de furcsa módon, az mTOR blokkolása egyben előidézi a sejtek túlélő reakcióját is, amely meghosszabbítja az életet”- magyarázza Mikkel H. Vendelbo, a tanulmány társszerzője.

bojt2.jpg ()

Jelentősége:

Még akkor is, ha fiatal és egészséges vagy, a hosszabb ideig tartó böjtölés legyengüléshez vezethet. Számos kutatás bizonyítja, hogy a kihagyott étkezések felgyorsítják az izomvesztés folyamatát és legyengítik a szervezetet, különösen az idősek és a betegek esetében, akiknek amúgy is nehéz megőrizni korábbi izomszövetüket. Egészséges, izmos felnőtt szervezetnek a rövid ideig tartó ételmegvonás akár jótékony hatású is lehet. A kutatók valójában még nem vizsgálták meg teljes körűen, hogyan lassul az mTOR jelzés, amely a sejtek növekedéséhez vezetve képes meghosszabbítani az élettartamot. Az eddigi vizsgálatokat ragadozókon végezték el, eddig nincs emberen végzett tudományos kísérlet, amely bebizonyítaná, hogy valóban képes kitolni az életkort. 

Következtetés:

Az izmaink az erőnk. Az izmok nemcsak kemény fizikai aktivitás során hasznosak, olyan apró cselekedetekben is segítenek, minthogy felemeld a fejed és mozgasd a szemgolyóid, miközben ezt a cikket olvasod. A legtöbb felnőtt, főként az idősek és a betegek, naponta veszítenek izmaikból. Vendelbo kutatása segít, hogy pontosan megértsük, hogyan is gyorsítja fel az étkezések kihagyása az izomveszteséget. És bár az egészséges szervezet jól reagál a rövid távú ételmegvonásra, rengeteg a megválaszolatlan kérdés, ezáltal még túl korai egészségesnek kikiáltani. Fontos, hogy fogyókúraként sose alkalmazzuk! 

Fotó: Profimedia – Red Dot

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X