Főoldal > DIÉTA > Hogyan szabadulj meg az utolsó kilóktól?

Hogyan szabadulj meg az utolsó kilóktól?

diétafogyásfogyókúragasztrohétvégehústáplálkozás
0

Írta:

Betartottad a diétád, amely sikeresnek bizonyult, de egy hajszál még elválaszt a kitűzött céltól. Bármennyire is igyekszel, az utolsó kilók igen makacsnak bizonyulnak, és sehogy sem sikerül megszabadulni tőlük. Ismerős?

Sajnos ez a fogyás törvénye: az utolsó 2-3 kilót sokkal nehezebb leadni, mint az első 20-at. Ez azért van, mert minél vékonyabb vagy, annál kevesebb kalóriát éget el a szervezeted egy nap. Minden leadott fél kilóval az anyagcsere 20 kalóriával kevesebbet éget el naponta. De van egy jó hírünk: néhány egyszerű változtatással kimozgathatod a szervezeted a stagnálásból, és könnyedén elérheted az álomsúlyt.

Iktass be intervall tréninget!

Egészséges szokás: heti 4-5 kardió edzés
A sikeres eredményért: heti 3 intervall edzés

A kardió mozgás valóban égeti a kalóriákat, a legtöbbet mégis akkor hozhatod ki az edzésből, ha variálod az intenzitást. Kanadai kutatók felfigyeltek arra, hogy azok a nők, akik 10 kört végezve 4 percig intenzíven tekertek, majd 2 percig könnyedén hajtották a pedált, 66%-kal több kalóriát égettek el a következő gyakorlatok elvégzése közben. Az intervall edzés felpörgeti az anyagcserét, így több kalóriát égetsz akkor is, amikor alacsony intenzitással dolgozol, vagy épp pihenőt tartasz.

Égess 30%-kal több kalóriát!

Egészséges szokás: súlyemelés
A sikeres eredményért: dolgozz súlyokkal edzés közben

Az időtakarékos edzésért és háromszor annyi kalória elégetéséért végezz erősítő és kardió gyakorlatokat egyszerre. A kardió rögtön viszi a kalóriákat, míg az erősítő edzés testmozgás után is gyorsítja az anyagcserét, így az utolsó kilókat könnyedén leadhatod a két mozgásforma egyidejű kombinációjával.

fogyastipp2.jpg ()

Hagyd el a húst!

Egészséges szokás: az egészségtelen, zsíros húsfélék mellőzése
A sikeres eredményért: radikálisan csökkentsd a húsbevitelt

A csökkentett húsbevitel bizonyítottan hozzájárul, hogy elérd a kitűzött célt és ne elégedj meg kevesebbel. A vegetáriánusok átlagban 20%-kal kevesebb testtömeg indexszel rendelkeznek, mint húsevő társaik. Egy amerikai kutatás egyértelműen bebizonyította a húsmentes diéta sikerességét. Azok a nők, akik 14 hétig vegetáriánus étrendet folytattak két és félszer annyit fogytak, mint azok, akik csak limitálták a hús fogyasztását.

Rágcsálj almát!

Egészséges szokás: az ebéd felét meghagyni későbbre
A sikeres eredményért: rágcsálj el egy almát ebéd előtt

Az angol közmondás szerint napi egy alma az orvost távol tartja, de ez igaz a kilókra is. A Pennsylvania Egyetem kutatása alapján azok, akik egy svédasztalos ebéd előtt 15 perccel megettek egy almát, 187 kalóriával kevesebbet ettek ebédre, mint azok, akik kihagyták a ropogós gyümölcsöt. A kutatás vezetője szerint a megfigyelt jelenség magyarázata az, hogyha egy alacsony kalóriatartalmú, de rostban gazdag táplálékkal kezdjük az étkezést, az kevesebb helyet enged a főételnek, így nem bírunk majd annyit enni belőle. A 60 kalóriás alma pedig remekül eltömi a gyomrot.

Figyelj a hétvégékre!

Egészséges szokás: odafigyelsz az adagokra
A sikeres eredményért: hétvégén légy különösen figyelmes

Sokszor a hétvégi étkezési szokások okolhatók azért, hogy az utolsó kilók csak nem akarnak lemenni. Azok a diétázók is körülbelül 420 kalóriával többet esznek szombaton, illetve vasárnap, akik egyébként szigorúan megtervezett fogyókúra szerint étkeznek, precízen odafigyelve a kalóriákra és az adagokra. Kerüld a kísértést, akár otthon, akár máshol étkezel! Szedj magadnak kisebb tányérra, ez otthon és vendégségben is beválik!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X