Főoldal > DIÉTA > Igazi megfázásűző szupergyümölcs a birsalma!

Igazi megfázásűző szupergyümölcs a birsalma!

birsbirsalmagyógyulásgyümölcsmegfázás
0

Írta:

Az ősz illatos gyümölcse sikeresen veszi fel a harcot a megfázás ellen. Legalább olyan hatékony, mint a birs név nélküli rokona, és ez elég meggyőző lehet ahhoz, hogy miért egyél rendszeresen birsalmát.

 

Ősi és őszi gyümölcs

Az egyik legrégebbi gyümölcsként tartják számon, melynek számos jótékony hatása ismert. Mindezek ellenére fogyasztása kevésbé terjedt el, pedig beérett állapotban igazán finom csemege. A görög mitológia szerint Aphrodité egy aranyalmát – arany birsalmát – kapott Paristól, mert a trójai királyfi őt tartotta a legszebbnek. Ezért már az ókorban a szerelem és a boldogság gyümölcsévé vált, és az ősi szimbólum meg is marad. Igazi, ősz végi gyümölcs, ami hűvös, száraz helyen tárolva, akár tavaszig is eláll. Szüretelésének ideje szeptember végén kezdődik, de van olyan fajtája, amit még november végén is szedni lehet.

Erősíti az immunrendszert, a népi gyógyászatban magjait köhögéscsillapításra is használják.  A régi időkben számtalan betegség megelőzésére, kezelésére alkalmazták a birsalmát. Elsősorban görcsoldóként, menstruációs panaszok ismert ellenszereként terjedt el, ám ma már számos probléma gyógymódjaként használják.

birs2.jpg ()

Egyedülálló vitaminforrás

A hagyományos almához hasonlóan a birsalma rengeteg vitamint és ásványi anyagot, almasavat, csersavat tartalmaz. Gazdag A-, B1- ,B2-, C-, E-vitaminban, több mint 27 féle ásványi anyagot – foszfort, káliumot, rezet, vasat, kalciumot – is találhatunk benne. De a birs egyedülálló P-vitamin tartalmával tűnik ki, mely a vérzékenység kezelésében nyújt hatékony segítséget.

Kiemelkedő pektin tartalom

A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektin tartalma. Ez az emberi szervezet számára igen fontos és értékes rost. Ennek köszönhetően csökkenti a bélgyulladást, valamint szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, és lassítja annak felszívódását. A székrekedésnek is hatékony ellenszere. A birsalma minden gyomorpanaszt enyhít, és méregtelenítésre is kiváló, ezáltal pedig segít a tökéletes testsúly megtartásában, vagy túlsúly esetén a fogyásban: kevés cukrot tartalmaz.

Ajánlott fogyasztása

Egyes vidékeken bableves és töltött káposzta mellé is kínálják, de ha nincs meg benned az újító szándék, akkor fogyaszd párolt zöldségek, húsokkal. Főzhetsz belőle kompótot, vagy levest, de turmixként is ihatod.

Fotó: Profimedia – Red Dot 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X