Főoldal > DIÉTA > 5 dolog, amit csak a fogyókúrázók érthetnek

5 dolog, amit csak a fogyókúrázók érthetnek

diétaéletmódéletmódváltásétkezésfogyásfogyókúrafogyókúrázóhízásmérlegtáplálkozástükör
0

Írta:

Gyerekkorod óta duci vagy? A nyaralás alatt szaladtak fel a kilók? Csak egy kis pocakod van? Esetleg 15-20 kilótól próbálsz megszabadulni? Bármi is az oka és a célja, a fogyókúra tagadhatatlanul igazi kihívás mindenki számára.

 

Vannak bizonyos dolgok, amiket csak azok érthetnek meg igazán, aki szintén átmennek a fogyással járó viszontagságokon. Kényelmetlenül érzed magad a pálcikavékony lányok és a nagy evészeteket rendező barátaid társaságában? Íme, 5 dolog, amit tipikusan csak a fogyókúrázók érthetnek, és segítségként a hozzájuk tartozó taktika, amivel a legnagyobb kihívásokat is kipipálhatod.

1. Állandóan csak az ételre tudsz gondolni

A fogyókúra iróniája, hogy keveset kell enned, mégis többször gondolsz az ételre, mint normál esetben. Rengeteg időt töltesz avval, hogy eltervezed, mit, mikor és mennyit fogsz enni. Amíg az egészséges, tiszta étkezés nem válik megszokottá, addig sajnos ez a tudatos korlátozás nélkülözhetetlen a várt eredmény eléréséhez.

Így kezeld: engedélyezd magadnak napi 1 „bűnös” étel fogyasztását, vagy válassz ki egy napot (célszerű az egyik hétvégit), amikor lazítasz a szigorú szabályokon. Ezáltal nem érzed annyira megszorításnak a fogyókúrát, és az egészséges étkezés könnyebben az életviteled részévé válik majd.

2. A tükör az ellenséged

A fogyókúra sajnos nem csak néhány napig tart. Iszonyú érzés szembesülni avval, hogy a sok erőfeszítés, izzadás, koplalás és könny nem hozza meg a várt eredményt, legalábbis nem elég gyorsan. A tükör még mindig nem az álomalakot mutatja, a nadrág övét sem sikerül beljebb csatolni.

Így kezeld: tudatosítsd magadban, hogy a legtöbb változás először belül történik, és csak utána válik láthatóvá mások és a magad számára.

fogyasnem2.jpg ()

3. A tükör után a legnagyobb ellenséged az éhség

Mivel kalóriában szegényebb ételeket fogyasztasz, és azokból is kisebb mennyiséget, így természetes, hogy gyakran tör rád a kellemetlen éhségérzet. Azonban, azt senki nem mondta, hogy kellemes nap mint nap, sőt akár óráról órára szembesülni vele.

Így kezeld: tartsd kordában az éhségérzetért felelős ghrelin hormont laktató reggelivel, amely egészséges szénhidrátokból (mint a zabpehely vagy a teljes kiőrlésű kenyér), jótékony zsírokból (akár az avokádó) és fehérjéből (mondjuk a tojás vagy a görög joghurt) áll. Az egészséges, 100-150 kalóriából álló köztes étkezések beiktatása szintén ajánlatos.

4. Kihagyod a programokat

A fogyókúra miatt mindent alaposan meg kell tervezned: a rendszeres edzéseket, az egészséges rágcsákat, sőt az éttermi menü online ellenőrzését is. Ha a barátaid az új thai éttermet akarják kipróbálni késő este, vagy kihasználni az egyet fizet, kettőt kap koktélakciót a buliban, akkor úgy érzed, tanácsosabb, ha most kihagyod ezeket a programokat. Természetesen nem azért, mert nem vágysz a társaságukra, egyszerűen csak félsz, hogy nem tudsz majd ellenállni a megannyi kísértésnek.

Így kezeld: ahelyett, hogy lemondanád a programokat, ajánlj alternatív, egészségesebb opciókat. Még az is lehet, hogy a barátaid is örömmel veszik az új salátabár vagy a fitneszterem kipróbálását.

5. A fogyásod ellenére kritizálnak

Büszke vagy az eddig elért eredményeidre, ezért különösen rosszul esik, amikor megszólják az alakod. A tömegközlekedés és a pláza kifejezetten veszélyes közeg ebből a szempontból.

Így kezeld: emlékeztesd magad, hogy milyen keményen dolgozol azért, hogy lefogyj, és vizualizáld, hogy fogsz kinézni, amikor eléred a kitűzött célt. Ez segít, hogy elnyomd az idegenektől érkező gúnyos megjegyzéseket.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X