Főoldal > DIÉTA > 7 egyszerű tipp, hogy felpörgesd az anyagcseréd

7 egyszerű tipp, hogy felpörgesd az anyagcseréd

anyagcserefitneszmozgássportzsír
0

Írta:

Jelentkezzen, akinek gyors az anyagcseréje! Hahó, valaki? Az igazság az, hogy valamennyien úgy érezzük, az anyagcserénk nagyon lassú, és azt feltételezzük, hogy két óra futásra vagy egy egész napos kimerítő túrára van szükségünk ahhoz, hogy felpörgessük.

Pedig már egészen apró étkezési és testmozgási változtatások hatalmas eredményre vezetnek. A másik fontos tudnivaló az anyagcserével kapcsolatban, hogy nem állandó. Az aznapi aktivitás és étkezés jelentős hatással van rá. Vesd be az alábbi trükköket, hogy égjenek a kalóriák!

Erősíts!

A súlyzózás izmosít, és minél izmosabb vagy, annál több kalóriát égetsz, ezt mindannyian tudjuk. Az viszont nem ennyire nyilvánvaló, hogy a kalóriaégetés az edzés után is kitart. Egy amerikai kutatás szerint, akik 15 perces súlyzós edzést végeztek, utána 3 napig naponta 100 kalóriával több kalóriát égettek el. Az erőfejlesztő edzések során mikroszakadások keletkeznek az izmokban, így időre van szükségük, hogy újra felépüljenek. Indítsd be a zsírégetést heti háromszori súlyzós edzéssel!

Először súlyzózz, utána kardiózz!

Egy másik kutatás szerint azok, akik 20 percig súlyt emeltek, majd utána pattantak az edzőtermi bringára, több zsírt égettek, mint azok, akik nem végeztek erősítő edzéseket, vagy hosszabb szünetet tartottak a kétfajta edzés között. A súlyzók után tehát egyenesen a bicikli vagy az ellipszis tréner felé vedd az irányt!

Fűszerezz!

Ha csípős fűszereket (pl. csilit, mustárt) eszel, az akár 20-25%-kal képes felgyorsítani az anyagcseréd. A fűszerek fokozzák a zsírégető hormonok működését. Bártan ízesítsd tehát az ételeidet!

anyagcs2.jpg ()

Végezz intervall edzéseket!

Azok a kerékpárosok, akik magas ellenálláson, teljes erőfeszítéssel tekertek összesen 5-ször 30 másodperces rövidtávon (ez mindössze 2 és fél perc!) 200 kalóriánál is több kalóriát égettek egy colorádói kutatás szerint. Ne felejts el pihenni az intervallok között: a kutatásban résztvevők 4 percig lassú tempóban bicikliztek minden vágta után. Az intenzitás változtatása ugyanis az izmaidat keményebb munkára ösztönzi.

Igyál vizet!

A víz mozgásban tartja az anyagcseréd akkor is, ha semmi más erőfeszítést nem teszel. A kutatás azon résztvevői, akik 8-12 pohár vizet ittak egy nap több kalóriát égettek nyugalmi állapotban, mint azok, akik csak 4 pohárral kortyoltak el. Nem szereted a natúr ásványvizet? Tegyél narancs- és limedarabkákat a vizedbe!

Falatozz edzés után!

Azok, akik 250 kalóriás (24 g fehérjéből és 36 g szénhidrátból) shaket ittak a kemény edzés után, 2 kilóval több zsírt adtak le, és 1,5 kilóval több szálkás izmot építetettek 6 hónap alatt, mint azok, akik nem ittak turmixot. A kutatás rámutatott, hogy szoros összefüggés van a fehérje-szénhidrát bevitel és zsírégetés-szálkásítás között. Ám nem kell feltétlenül turmixot inni, lehet ez akár banán joghurttal vagy mogyoróvajjal, a lényeg, hogy az edzés utáni fél órában fogyaszd.

Állj „lefele néző kutyapózba”!

Meglepő tény, de a jóga zsírégető üzemmódba kapcsolja a testet. Egy 50 perces jógafoglalkozás után lecsökken a kortizol, azaz a stresszhormon, szintje, amely képes magakadályozni a zsírégetést. Kezdd rövid, bevezető foglalkozással a ráhangolódást, majd fokozatosan iktasd be a jógát a heti edzéstervedbe.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X