Főoldal > DIÉTA > 8 végzetes hiba, amit fogyózás során elkövethetsz

8 végzetes hiba, amit fogyózás során elkövethetsz

diétaédesítőszerfogyásfogyókúrakalóriabevitelkavitációs zsírbontásmozgás
0

Írta:

Dr. Gulyás Tamás életmódszakértő orvossal igyekeztünk 8 olyan végzetes fogyókúrás hibát összegyűjteni, amelyekből okulva megpróbálhatod kialakítani a számodra megfelelő programot.

1. hiba: Koplalsz és mániákusan számolod a kalóriákat

Minden diéta esetén fontos, hogy a fölös energiabevitelt elkerüljük, azonban a szélsőséges energiamegvonás és a drákói szigorral számolgatott kalóriák éppen ellenkező eredményhez vezethetnek. Ez ugyanis drámaian lelassítja az anyagcserét és raktározó üzemmódba kapcsolja át a szervezetet. Így ha le is adsz valamennyit az éhezéssel, a diéta után pikk-pakk visszatérhet a felesleg, és kialakulhat a jojó-effektus.

2. hiba: Mozgás helyett inkább még többet diétázol

Az energiamegvonás talán egyszerűbbnek tűnhet egy fárasztó nap után, mint pl. felkapni a futócipőt, de sajnos nem érhető el vele ugyanaz a hatás. Az intenzív sport ugyanis nemcsak energiaveszteséget okoz (amit esetleg diétával is “megspórolhatsz”), hanem az anyagcserét is felpörgeti, ami 6-12 órán át egy fokozott zsírbontó anyagcsere állapotot jelent. A drasztikus diéta hatása pedig éppen ennek az ellentéte! (Lásd: 1. pont)

3. hiba: Azt hiszed, rád nem hat a mozgás

Sokaktól hallottuk már, hogy ők márpedig a mozgástól képtelenek fogyni, hiszen rendszeresen sétálnak, egész nap a gyerekek után szaladnak, mégsem megy le róluk egy deka sem. Ilyenkor nem arról van szó, hogy valaki a mozgástól ne tudna fogyni, hanem a mozgás intenzitása nem megfelelő. Bár a házimunka vagy a séta is fogyaszthat, ezeknek sajnos elenyésző a hatásuk az intenzív (pulzusszámot felpörgető) mozgásokhoz képest. Míg a kis intenzitású mozgás a szervezet anyagcseréjét csak rövid időre (1-2 órára) pörgeti fel, addig intenzívebb mozgásformák esetén ez az időszak 6-12 óra!

4. hiba: Kipróbálsz bármilyen diétát, ami szembe jön

A zsírfelhalmozódásban nagy szerepe van az anyagcsere-folyamatok különbözőségeinek, így nem jó mindenkinek ugyanaz a diéta. Az emberek egy részénél a zsír megszorítása, másoknál a szénhidrátok lecsökkentése működik jobban. Ezért a diéta kiválasztása előtt feltétlenül határozd meg az anyagcsere-típusodat!

fogyás

5. hiba: Gyulladásos betegséged (pl. étel-intoleranciád) van, de nem kezelteted

Nem is gondolnád, hogy milyen gyakran áll valamilyen gyulladás a leadhatatlan kilók mögött! Az ilyen folyamatok tartalék energia (zsír) felhalmozására ösztönzik a szervezetet, amelyek leadhatatlan kilók formájában jelentkezhetnek. A gyulladásnak gyakori oka az étel-intolerancia, amelynek fennállásáról sokan nem is tudnak, mert nem mindig okoz egyértelmű tüneteket. Tehát gyanú esetén érdemes táplálék intolerancia tesztet végezni, és kiiktatni az étrendből a problémás összetevőket (pl. tojás, glutén). Ajánlott az állati zsírokat is kerülni, mert ezek fokozhatják a gyulladásos folyamatokat.

6. hiba: Még nem szabadultál meg a fehér mérgektől

Tudjuk, hogy a ropogós héjú friss fehér kenyérről, a tésztákról, az édes üdítőkről vagy pl. a fehér rizsről milyen nehéz lemondani… De hidd el, érdemes! A finomított szénhidrátok ugyanis gyors vércukorszint emelkedést okoznak, megzavarva az anyagcserét és inzulinháztartást és ezzel raktározásra (azaz hízásra) késztetik a szervezetedet! Ha azonnal nem is sikerül ezeket kiiktatnod, fokozatosan próbáld meg csökkenteni mennyiségüket, illetve igyekezz átállni a teljes értékű élelmiszerekre (pl. teljes kiőrlésű liszt, hántolatlan barna rizs).

7. hiba: Átvered magadat az édesítőszerekkel

Az édesítőszerek, light üdítők átmenetileg jó érzést okozhatnak, de tanulmányok alapján összességében több nassolásra késztetnek. Épp ezért ne csapd be velük magadat! Ha elhagyod az édességet, kb. egy hét alatt elmúlik az irántuk érzett vágy.

8. hiba: Önsanyargatással küzdesz a testalkatod ellen

Tested zsíreloszlása öröklötten meghatározott. És ha valahol több a zsírsejted, akkor sajnos ott rakódik le a makacs felesleg. Nagyon frusztráló, ha a koplalástól már eltűnt a melled, de még mindig ott az úszógumi, pl. a pólód alsó vonalában, vagy a külső combodon… Ilyenkor nem ördögtől való, ha célzott hatású fizikai alakformáló eljárást, pl. kavitációs zsírbontást veszel igénybe. A kavitációs zsírbontás nagyon jó választás, mert célzottan azokat a testrészeket formálja, ahol a zsírpárna mindig makacsul ott marad. Ráadásul végleg lebontja a zsírsejteket, így a lefaragott párnácskák nem térnek vissza (azaz elkerülhető a jojó-hatás).

Forrás: Vitaminsziget.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X