Főoldal > DIÉTA > 10 tuti étel, hogy az ünnepi időszakban is top formában maradj

10 tuti étel, hogy az ünnepi időszakban is top formában maradj

diétaételétkezésfogyásfogyókúralapos hasünnepekzsírégetés
0

Írta:

Decemberben sem lehetetlen a lapos has – ezeket edd, hogy így legyen!

A zsíros egytálételek, a sütemények, a bejgli, a forralt bor és a koktélok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy kiterebélyesedjen testünk középső része. Nyugi, nem kell Michelin babaként kezdened az újévet, ugyanis bizonyos ételek képesek leszámolni a has puffadásával, és gondoskodnak róla, hogy továbbra is beleférj a kedvenc fekete ruhádba.

Borsmenta

Kortyolj el egy bögre borsmenta teát egy órával az esemény előtt, hogy ne kelljen egész este behúzott pocakkal szoronganod a csini ruhádban. A borsmenta remek görcsoldó, megnyugtatja az emésztőszerveket és megszűnteti a gázosodást. Buli után is igyál meg egy bögrével, ha úgy érzed, hogy nagyon leterhelted a hasad.

Zabkása

Az ünnepi időszakban könnyen felborul a napi rutin, étkezésünk és alvásunk is rendszertelenné válhat. Mindez székrekedéshez, puffadáshoz és hasi fájdalomhoz vezethet. Péksütemények helyett készítsd magadnak finom és tápláló zabkását, amelyet bárhova magaddal is vihetsz. A zab remek rostforrás, így gondoskodik bélrendszerünk egészségéről.

Petrezselyem

Könnyen lehet, hogy valójában nem a hízás, hanem a vízvisszatartás miatt nem jönnek rád a ruháid. Ilyenkor fogyassz petrezselymet, amely természetes vízhajtó. Rakj belőle bátran a salátádba vagy a zöld smoothie-dba.

Édeskömény

Az édeskömény a gázosodás és a puffadás régi ellenszere. Az indiai éttermekben mindig kiraknak belőle egy-egy tálkával, ugyanis hatékonyan felgyorsítja az ételek felszívódását. Nagyobb étkezések, ünnepi vacsorák után ropogtass el pár köményt vagy igyál meg egy bögre teát.

Banán

Az ünnepi kenyerek, raguk és rágcsák megemelik a nátrium szintjét, vízvisszatartást és puffadást okozva. Ilyenkor érdemes megenni egy káliumban gazdag banánt, amely megszabadítja a szervezetet a nátriumtól és a felesleges víztől

Joghurt

Ha a bélben található jótékony baktériumok egyensúlya felbomlik, az gázosodáshoz és puffadáshoz vezet. Ilyenkor a joghurt fogyasztása ajánlott, a benne található a probiotikumok ugyanis segítik az emésztést. Keress olyan terméket, amelyben aktív kultúrák találhatók, hozzáadott cukor és mesterséges színezékek, ízesítők nélkül.

, Image: 262757039, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Víz

Elsőre furcsának tűnhet a víz fogyasztásának ajánlása, ha a szervezet elvizesedett, de a hidratálás segít kiválasztani a felesleges vizet. Ha nincs elegendő folyadék a szervezetben, akkor a nátrium vízvisszatartást okoz.

Gyömbér

Ha azt érzed, szétfeszülsz, akkor a legjobb, amit magadhoz vehetsz, az a gyömbér. Segíti az emésztést és megnyugtatja az emésztőszervek izmait. Készíts magadnak teát: egy bögre forró vízbe tegyél egy késhegynyi reszelt gyömbért és pár csepp citromot.

Omlett pirítóssal

A nagy esti evészetek után általában nem a reggeli, ami legelőször az eszünkbe jut. Pedig a reggeli elhagyása ilyenkor sem a legjobb ötlet. A nap első étkezése ugyanis felébreszti az emésztőszerveket, amelyek ezáltal újra munkához látnak. A dietetikusok egy könnyű omlettet ajánlanak teljes kiőrlésű pirítóssal és paradicsommal.

Kókuszvíz

A pogácsák és a chipsek jól esnek az alkohol mellé, de másnap már nem tűnnek olyan jó ötletnek. A káliumban gazdag kókuszvíz ilyenkor hasznos segítség lehet.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X