Főoldal > DIÉTA > 3 szuperétel az ünnepek előtt

3 szuperétel az ünnepek előtt

diétaegészségétkezéskarácsonykukoricasütőtökszuperételtáplálkozásünnepek
0

Írta:

Töltődj fel egészséges finomságokkal az ünnepek előtt!

Kukorica

Tévhit, hogy a kukorica nem tartalmaz értékes tápanyagokat, ugyanis egy fél csésze főtt kukorica egészséges, teljes kiőrlésű adagnak számít. Megdöbbentő adat, hogy a felnőttek több mint 90 százaléka nem fogyasztja el a naponta ajánlott minimális 3 adag teljes kiőrlésű gabonát. Pedig rendszeres fogyasztásával csökkenthető a krónikus betegségek kialakulásának veszélye (beleértve a szívbetegségeket, a 2-es típusú diabéteszt, bizonyos daganatos megbetegedéseket és az elhízást). A kukorica rengeteg B-vitamint, rostot, és ásványi anyagot tartalmaz, emellett védi a tüdőt és a szemet is. Egy tanulmány kimutatta, hogy a csöves kukorica közel kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint az alma. Válassz genetikailag nem módosított, bio kukoricát, ennek a tápanyagtartalma is magasabb.

Így fogyaszd: Érdemes addig sütni a morzsolt kukoricát, ameddig aranybarna nem lesz. Így önmagában és köretként is fogyaszthatod, esetleg beleszórhatod a zöldséglevesbe vagy a salátába.

szuperetelek2.jpg ()

Pink Grapefruit

Egy grapefruit a napi C-vitamin szükségleted több mint 100 százalékát biztosítja. A gyümölcs rózsaszín színét adó pigment, a likopin ugyanaz az antioxidáns, ami a paradicsomban is megtalálható. A likopin segít a szívbetegségek, valamint a mell-, és a prosztatarák elleni küzdelemben. A pink grapefruitról kimutatták, hogy 30 napon belül 20 százalékkal csökkenti a szervezetben található “rossz” koleszterinszintet (LDL). Fontos megemlíteni, hogy bizonyos gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a grapefruittal, ezért ha rendszeresen szedsz valamit, érdemes erre rákérdezned az orvosodnál.

Így fogyaszd: Télen a grapefruitot nem csak nyersen, hanem sült formában is fogyaszthatod. Vágd félbe, majd vágd le a szélét, hogy ne guruljon el, és rakd egy sütőlapra, és süsd, amíg egy kicsit meg nem barnul. Friss rozmaringgal vagy fahéjjal ízesítsd, de húsételekkel vagy akár desszertként egy kevés fagylalttal is tálalhatod.

Sütőtök

Bár a Halloweenen már túl vagyunk, ettől függetlenül roskadásig vannak a zöldségesek sütőtökkel, valamint a cukrozatlan sütőtök konzerv is jó választás. A tök húsa az egyik legjobb A-vitamin forrás, ami nem csak vitamin, hanem antioxidáns is egyben. Továbbá nagyban hozzájárul az orr-membrán egészségéhez, így segítségünkre lehet az influenza elleni küzdelemben. A tök rostban rendkívül gazdag (csészénként 8 grammot tartalmaz). Ha mindez nem lenne elég, a tökmag a cinkhez hasonlóan természetes gyulladáscsökkentő hatással bír, így pedig jelentősen hozzájárul a megfelelő immunitáshoz és a gyorsabb gyógyuláshoz.

Így fogyaszd: A konzerv sütőtökből készíts turmixot, egy kevés zab, szójatej, mandulatej, sütőtökpite fűszer és egy kevés vanília hozzáadásával. A pirított tökmag kiváló nass a főétkezések között, de spagettire szórva is megállja a helyét.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X