Főoldal > DIÉTA > Így kerüld el idén a karácsonyi hízást!

Így kerüld el idén a karácsonyi hízást!

diétafogyásfogyókúragasztrokarácsonytáplálkozásünnepek
0

Írta:

A nők fele nemcsak nyár, hanem karácsony előtt is fogyókúrába kezd, hogy beleférjen az ünnepi ruhájába, illetve, hogy legyen hova híznia az ünnepek alatt.

63%-uk azonban egy héttel karácsony előtt feladja a diétáját, és belemerül a szezonális finomságok élvezetébe. Nagy váltás a fogyókúra után a hirtelen eszem-iszom, így ez természetesen nem a legegészségesebb megoldás.

A híres szakértő, Marilyn Glenville, aki A karcsúság titka című könyv szerzője, tuti tippjeinek segítségével túlélheted a karácsonyi időszakot, és garantáltan nem fogod januárban úgy érezni magad, mint egy bálna. „Heti 1-1,5 kilónál nem fogyhatunk többet az egészségünk érdekében, a gyors és túl szigorú diétával inkább csak izmot és vizet vesztenünk, zsír helyett. A nagy karácsonyi evészetek akár napi 6000 kalória bevitelt is jelenthetnek, így a zsírok csak rakódnak le a kilókkal együtt. A szomorú igazság az, hogy hajlamosabb leszel a hízásra, ha előre megpróbálod ellensúlyozni a karácsonyi ebédeket és vacsorákat, mintha nem figyelnél oda az étkezésre. Így az újévben még keményebb diétába kell majd belevágnod. Ráadásul kifejezetten figyelni kellene rá, hogy ne veszíts izmot, mert ez égeti a karácsonyi kalóriákat.” Mindez érthető, de akkor mi legyen a csinos karácsonyi ruhával?

Közvetlenül ünnepek előtt

Lehetetlen feladatra vállalkozik az, aki ilyenkor el akarja kerülni a karácsonyi bejglit, vagy az alkoholt és a hozzá elfogyasztott pogácsát. Elsajátíthatsz azonban pár hasznos trükköt, amelynek segítségével megúszhatod a hízást. Az alkohol a legnagyobb veszély ilyenkor, a tömény ital mégis jobb választás, mint a bor és a sör, mert nem okoz olyan nagy vércukoringadozást. Fröccsöt is ihatsz, mert ugyanannyi folyadékmennyiség, kevesebb alkohol adta kalóriával. Általános szabályként pedig elmondható, hogy minden pohár alkohol után igyál meg egy pohár vizet is.

kari2.jpg ()

Karácsonyi partik és ivászatok előtt

Ha teheted, az esti programok előtt egyél még otthon, mert a különböző ünnepi eseményeken előbb iszol meg pár pohárral, minthogy ennél. Becsiccsentve pedig jóval több kalóriát fogsz elfogyasztani, mint azt eredetileg tervezted. A legjobb, ha indulás előtt zsírosabb ételt fogyasztasz, mint például az omlett, amely felszívja az alkoholt, így nem lesz rád olyan erős hatással, és kevésbé jársz majd rá az ételekre.

Karácsony napján

A legegyszerűbb és leghasznosabb tanács, hogy rágj meg minden ételt alaposan. Hagyj időt az evésre, hiszen csak 20 perc elmúltával érzékeli a szervezet a jóllakottságot. Így minél lassabban eszel, annál inkább érzékeled, hogy tele vagy, mielőtt túlennéd magad. Ne hagyd ki a reggelit, sőt egyél valami igazán egészségeset. A tojás kitűnő választás, mert hosszú ideig jóllakat, és kevésbé kívánod majd az édességeket. A karácsonyi vacsorán egyél sok fehérjét, és minél kevesebb krumplit vagy más keményített szénhidrátot. Mindez hiábavaló, ha több ezer kalóriát elfogyasztasz egy étkezés folyamán, de egy kis mozgás is hatásos lehet. Természetesen ennyi kalóriát nem éget el, de egy kis friss levegő és néhány könnyed gyakorlat ajánlott. Éberebbé tesz, és kevésbé vágysz az utóvacsorára, csipegetésre, majd rögtön utána az alvásra. Oxigénnel látja el a szervezted, egyensúlyba hozza a vércukorszinted, így rögtön jobban érzed majd magad. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X