Főoldal > DIÉTA > Kimerültség? Egyél rá egyet!

Kimerültség? Egyél rá egyet!

cukormentesdiétaenergiaételfáradtságkimerültségtáplálkozás
0

Írta:

Akár késő este, kora reggel vagy egy igen intenzív munkanap után vagy, úgy érezheted, kimerültél, ha már felhasználtál minden energiaraktárat. Ilyenkor kezdődik a komoly ásítozás és az édességek utáni sóvárgás. A magas cukortartalmú nasik helyett próbáld ki ezeket az ételeket, melyek sokkal hosszabb távon látnak el energiával, mint a cukros édességek.

1. Tökmag

A fáradtsággal harcoló összetevő: magnézium

Ha egy 30 perces laza edzést úgy élsz meg, mintha az imént másztál volna fel a Mount Everestre, elképzelhető, hogy kevés a magnézium a szervezetedben. Egy amerikai kutatás során 47-75 év közötti nők oxigénfelvételét figyelték fizikai aktivitás során. Azok, akiknek a szervezetében magnéziumhiány volt megfigyelhető, sokkal több oxigént voltak kénytelenek felvenni, több energiát használtak el, könnyebben kifáradtak a gyakorlatok alatt. Egy marék tökmag elropogtatásával az ajánlott napi mennyiség (nők esetében 31 év felett 320 mg, férfiaknál 31 év felett 420 mg) felét.

2. Joghurt

A fáradtsággal harcoló összetevő: probiotikumok

A hasfájás, gyomorpanaszok kellemetlenek lehetnek és néha éjszaka sem érnek véget. A kutatások szerint a krónikus fáradtság egyik jelentős oka, hogy a gyomorpanaszok miatt nem tudsz rendesen pihenni. Fontos, hogy az emésztőrendszerben a mikroorganizmusok kiegyensúlyozottan és jól legyenek képesek működni, ezzel megkönnyítve az emésztést és a nyugodt, pihentető alvást. A joghurt remek probiotikum forrás, a benne lévő jótékony baktériumok fontos szerephez jutnak a bélrendszerben. Étkezés után fogyassz el 2 dl cukrozatlan joghurtot naponta kétszer és ébredj kipihenten.

3. Dió

A fáradtsággal harcoló összetevő: omega-3 zsírsav

Belga kutatók azt vették észre, hogy a krónikus fáradtságot érző betegek szervezetében alacsony az omega-3 zsírsav szintje. Egy másik tanulmányban arról írnak a szerzők, hogy az alfa-linolénsav, amiben a dió bővelkedik, segíthet enyhíteni a depressziós tüneteket, amik gyakran hozzájárulnak a krónikus fáradtsághoz. Tornázd fel az omega-3 szinted egy maréknyi dióval a délután folyamán.

37128809 - dark chocolate chunks in wooden bowl, on oak table

4. Étcsokoládé

A fáradtsággal harcoló összetevő: polifenol

Ha valami édesség után sóvárogsz a kimerültség miatt, az étcsoki remek választás. Két legyet üthetsz egy csapásra, mert az édesség utáni vágyad és kielégíted és bőven kapsz energiát a nap további részére. Angliában egy kutatás keretein belül a krónikus fáradtsággal küzdő betegeket arra kérték, hogy minden nap fogyasszanak el 45 gramm étcsokoládét 2 hónapon keresztül. A páciensek emelkedett energiaszintről, jobb közérzetről és jobb kitartásról számoltak be. A kutatók szerint az étcsokoládéban lévő polifenol felel a betegek javuló eredményeiért. Arra mindenképpen figyelj oda, hogy jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládét válassz, és ne vidd túlzásba, napi 2-3 kockával elégedj meg, különben a fáradtságodért a felkúszó kilók lesznek felelősek ezentúl.

5. Pritamin paprika

A fáradtsággal harcoló összetevő: C-vitamin

A C-vitamin sokkal több, mint immunerősítő és antioxidáns, segít csökkenteni az oxidatív stressz szintjét, leköti a szabad gyököket. Egy kutatás során arra kértek 44 krónikus fáradtságban szenvedő beteget, hogy fogyasszanak napi 6 gramm C-vitamint legalább 2 hétig megszakítás nélkül. A 2 hét leteltével a kutatók jóval alacsonyabb kortizol, vagyis stresszhormon szintet mértek, mint korábban. A leghálásabb megoldás az étcsoki után, csak élvezd a finom paprika édes ízét, miközben egyetlen bögrényi mennyiséggel az ajánlott napi C-vitamin bevitel 200%-át fedezed.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X