Főoldal > DIÉTA > Ezért egyél minél több paprikát

Ezért egyél minél több paprikát

C-vitaminegészségpaprikavitaminzöldség
0

Írta:

A paprika a paradicsom mellett a nyári étkezések elmaradhatatlan hozzávalója. Érdemes ilyenkor nyersen, magában vagy salátában fogyasztani, hiszen rengeteg jótékony hatása így tud leginkább érvényesülni.

Szuper C-vitamin forrás

100 gramm nyers paprikában fajtától függően 70-250 mg C-vitamin is található. A zöld színűek és az apróbb fajtájúak tartalmazzák a legtöbbet. Ilyenkor nyáron tehát nincs is egészségesebb és hatásosabb módja a C-vitamin pótlásnak, mint rendszeresen fogyasztani ebből a sokoldalúan felhasználható és igen kedvelt zöldségféléből.

Vízhajtó

Terhes nőknek és vizesedésben szenvedőknek kifejezetten ajánlatos sok paprikát fogyasztani, hiszen vízhajtó hatása is ismert. De ilyenkor a nyári kánikulában még azokkal is megeshet a bokadagadás, akik egyébként ezzel a tünettel nem találkoztak még. Ha veled is előfordul néha-néha, egyél sok paprikát, hogy a kellemetlenségek mihamarabb enyhüljenek.

Izzasztó hatású

A nyári melegben is könnyen ágynak dőlhet az ember, különösen, ha már nagyon kimerült a szabadsága előtti időszakban. Ilyenkor nem csak a paprika magas C-vitamin tartalma miatt érdemes minél többet enni a zöldségből, hanem izzasztó hatása miatt is. A verejtékkel együtt ugyanis sokkal könnyebben távoznak a méreganyagok, ami felgyorsítja a felépülés folyamatát.

13044559 - background of fresh sliced peppers

Étvágygerjesztő

Mostanában nincs étvágyad? Lehet, hogy a nagy meleg miatt, de minden esetben érdemes utánajárni az étvágytalanságnak, ha az már huzamosabb ideig fennáll. És ne örülj, hogy legalább fogyni fogsz, mert semmiképpen sem egészséges az a fajta súlyvesztés, amit ételmegvonással érsz el. Mindenesetre fogyassz sok paprikát, ugyanis közismerten étvágygerjesztő hatású.

Megőrzi az erek egészségét

És ha már az erek, akkor a szív nagy barátja is a paprika. A magyar lakosság szív- és érrendszerből eredő problémái pedig egészen biztosa számodra is ismertek. És mivel a megelőzésnél nincs jobb gyógyír, egyél minél több paprikát nyersen, hogy neked ne kelljen a népbetegségeknek számító kórokkal szembenézned.

Segíti az emésztést

Ha emésztési problémák gyötörnek, nem kell rögtön a tablettákban keresned a segítséget, kezdetnek bőven elég az is, ha jóval több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztasz. Ha a paprikafogyasztásra különösképpen figyelsz ezután, emésztési problémáid megszűnhetnek, ugyanúgy, mint az ebből fakadó rossz közérzet is.

Levertség és fáradtság ellen is kiváló

Úgy érzed, az utóbbi időben elvesztetted motivációdat, és reggelente csupa kínszenvedés kikecmeregned az ágyadból? Remélhetőleg csak átmeneti a dolog, és lehet, hogy csupán valamilyen vitamin, ásványi anyag vagy nyomelem hiányzik a szervezetedből. Próbáld ki a paprika kúrát, hiszen mind levertség, mind fáradtság ellen is kiváló.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X