Főoldal > DIÉTA > Új csodaszer fogyókúrázóknak: kitozán

Új csodaszer fogyókúrázóknak: kitozán

diétaéletmódváltásfogyásfogyókúrahízáskitozánsúlytáplálkozászsírégetés
0

Írta:

Ha te is súlyproblémákkal küzdesz, akkor mindenképpen ismerd meg a kitozánt!

Idegen vegyületre hajazó neve ellenére a kitozán teljesen természetes anyag, amelyet különböző tengeri állatok (kagylók, rákok) páncéljából vonnak ki. Bár történelme több, mint 200 évre nyúlik vissza, igazán csak az elmúlt években lett ismert, mivel elég hatékonyan használható a testsúlycsökkentő kúráknál.

Mi is az a kitozán?

Ez tulajdonképpen egy poliszacharid, amit rákok, kagylók vázából vonnak ki, a mészvázat alkotó kitinből. Az elmúlt 20 évben vált igazán híressé – először Japánban, majd Európában – zsírmegkötő tulajdonságai révén.

Egy kis történelem…

A kitozán története a kitin felfedezésével kezdődött 1811-ben, amikor egy francia professzor kivonta ezt az anyagot a gombákból. Ekkor kapta a görögül „borítékot, takarót” jelentő kitin nevet is. Az 1800-as években a kitin valódi sikertermékké vált, így megpróbálták minél többféle forrásból előállítani, például tengeri állatok páncéljából is. A XX. század első felében a különböző hidratációs kísérletek közben fedezték fel a kitin mellett a kitozánt is, amely számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, például megköti a táplálékkal elfogyasztott zsírt.

45524383 - healthy lifestyle has become my everyday routine

Mire használták a kitozánt?

Eleinte vérzéscsillapítónak használták a kitozánt, mivel a vörösvértesteket is jól köti. Ezután a víztisztító ipar találta meg magának, ezzel tisztították az ivóvizet a különböző olajos, zsíros szennyeződésektől. Napjainkban pedig az egyik leghatékonyabb fogyókúrás étrend-kiegészítőnek tartják.

Hogyan hat a kitozán a szervezetben?

A kitozán a táplálékkal elfogyasztott zsírt megkötve gátolja annak felszívódását a bélrendszerben, lassítja a gyomor kiürülését, így huzamosabb időre biztosít jóllakottságérzést. A kitozán koleszterinszintre gyakorolt jótékony hatását több kutatásban  is vizsgálták, illetve egyes felmérések szerint segíthet a gyomorfekély gyógyításában és a sebgyógyulásban is.

Hogyan ajánlott a kitozánt fogyasztani?

A kitozán hatékonyságát fokozhatja a C-vitamin, így érdemes olyan terméket választani, amelyben együtt szerepel a kitozán és a C-vitamin. Ez utóbbi egyébként támogatja az immunrendszert is, és segíti a sejtek regenerálódását is.

Forrás: Sportdiéta blog / Panhellen


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X