Főoldal > DIÉTA > 5 ok, miért jó gyümölcsöt enni

5 ok, miért jó gyümölcsöt enni

antioxidánsdiétaegészségemésztésétkezésfogyásgyümölcsrosttáplálkozásvitamin
0

Írta:

A gyümölcsök tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyekre a testednek szüksége van a normál működéshez.

A gyümölcsök segítenek, hogy egészségesek maradjunk és tele legyünk energiával. Könnyebbé és gyorsabbá teszi a diétát és a fogyást. Tartalmaznak szénhidrátot, ami szükséges a test napi működéséhez, de alacsony a kalóriatartalmuk.

Ha nem vagy gyümölcsfüggő, figyelj rá, hogy a napi étrended tartalmazzon legalább öt különböző gyümölcsöt. Ihatod gyümölcsléként, smoothie-ként, turmixként, de teheted pitébe, rétesbe, zabpehelybe, salátába. A gyümölcsök hasznosak az egészség számára, valamint a fogyni vágyóknak is tartogatnak érdekességeket.

Szóval jó, ha tudod, hogy a gyümölcsök…

1. …segítik a zsírégetést

A legjobb minden bizonnyal a grapefruit. Ugyanis gyorsítja az anyagcserét, stabilizálja a vércukorszintet, és több zsírt éget. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ha csak grapefruitot eszünk, az jó. Mértékletességre mindig szükség van, főleg olyan gyógyszerek mellett, melyek hatását és mellékhatását fokozhatja.

A citrom a másik olyan gyümölcs, mely segíti a zsírégetést. A citromnak fantasztikus méregtelenítő és általános egészségi állapotot javító tulajdonságai ismertek. Legyen a cél, hogy naponta legalább két pohár citromos vizet fogyassz a pozitív előnyök miatt.

2. …alacsony kalóriatartalmúak

Vannak ugyan magas kalóriatartalmú gyümölcsök, de ezek sem feltétlen rosszak a diéta alatt. Egy közepes méretű banán 120 kalóriát tartalmaz, egy kisebb pedig körülbelül 100-at. A kereskedelmi rágcsák helyett válassz egy kisebb banánt, melynek magas a rosttartalma és hosszabb ideig telít el! Az alma, a körte és a barack szintén nagyon egészséges nasik.

Ha szigorúan ragaszkodsz a diétádhoz, fogyassz magas víztartalmú gyümölcsöket. Ezek kevesebb kalóriát és több vizet tartalmaznak, ezzel segítve a hidratálást (de ekkor sem szabad megfeledkezni a napi 8 pohár vízről!). Ráadásul egy falat gyümölcs segíti elűzni a cukor utáni sóvárgást. A legtöbb gyümölcs természetesen édes, csak meg kell találnod a kedvenced és lecserélni rá a magas kalóriatartamú desszertjeidet. Az egyik legjobb módja, ahogy a gyümölcsök segítik a fogyást, hogy mérséklik a kalóriabevitelt.

gyumolcs2.jpg ()

3. …feltöltenek az edzésre

Edzés előtt és után ez a legjobb, amit ehetsz. A gyümölcs kiváló forrása a glükóznak, a glükóz pedig az izmaid üzemanyaga és energiával tölt fel. Köszönhetően a magas szőlőcukor-tartalomnak, a gyümölcsök segítik az izmok regenerálódását. Csipegess banánt, szőlőt, almát, körtét, áfonyát az edzések előtt/után és fokozd a fizikai teljesítményed!

4. …csökkentik a puffadást

A diéta gyors és egyszerű módja, ha csökkentjük a puffadást, melyet a sejtek közötti túl sok folyadék okozza. Vannak gyümölcsök, melyek segítik megszüntetni a puffadást. Ilyen például a narancs, dinnye, grapefruit, ananász. A citrom és a dinnye vízhajtó tulajdonsága miatt segít megszabadulni a puffadástól és az étkezés után jobb közérzetet ad.

5. …egészséges nasik

Ha rohanó életmódot élsz, de mégis szeretnéd kontroll alatt tartani a súlyod, figyelned kell rá, hogy miket nassolsz napközben. Lehetséges, hogy a rohanó életmódod nem teszi lehetővé, hogy egészségesen étkezz és ezért nem sikerül fogynod. Akár csak néhány kilót szeretnél ledobni, akár a súlyod megőrzése a cél, meg kell tanulnod az egészséges ételek mellett dönteni. A gyümölcsök tökéletesek tízóraira vagy uzsonnára, hiszen feltöltik a szervezeted, fokozzák az anyagcseréd, növelik az energiaszinted és segítik a fogyást. Választhatsz egy finom gyümölcssalátát vagy natúr joghurtba is teheted kedvenceidet. Igyál egy turmixot vagy smoothie-t desszertként, és nem fogsz mást kívánni!

A téli időszakban különösen fontos, hogy gyümölcsök fogyasztásával támogasd immunrendszered! A gyümölcsök fogyasztása a diétád során segít, hogy egészséges maradj és súlyt veszíts. Csak eddz rendszeresen és igyál elég vizet minden nap!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X