Főoldal > DIÉTA > Így tüntesd el az úszógumid!

Így tüntesd el az úszógumid!

diétaétkezésfogyáshastáplálkozásúszógumizsírzsírégetészsírpárna
0

Írta:

Oké, nem lehet célzottan egy adott helyen égetni a zsírt, de itt van néhány tipp, hogy hogyan tudod lefaragni a nem kívánt zsírpárnákat.

1. Edzés

Az anaerob zónában végzett intervallos edzés (rövid, gyors mozgás) metabolikus adaptációt igényel. Ez azt jelenti, hogy ezek a rövid, gyors résztávok arra késztetik a szervezetet, hogy zsírt égessen azért, hogy fent tudja tartani az edzés intenzitását. Az ilyen edzésben az a jó, hogy közben is érzed a változást, de az edzés utáni zsírégetést is fokozza.

Egy 2008-as vizsgálat során azt vették észre, hogy azok a résztvevők, akik intervallumos edzéseket iktattak be a 6 hét során, 12%-kal több zsírt égettek társaiknál. Egy másik, 1 évig tartó megfigyelés során arra jutottak a kutatók, hogy az intervallum-edzést végző nők 36%-kal több zsír égettek. A legtöbb zsír pedig a has és a combok területéről “égett le” a hölgyeknél.

A tudományos magyarázat pedig az, hogy ameddig az aerob mozgásforma (lassú, hosszú) inkább a szénhidrátok égetésének kedvez, addig az anaerob mozgás inkább zsírt éget. Anaerob mozgásforma a kettlebell, de egy-egy beiktatott sprint is inkább a zsírokat használja fel.

Ha szeretnél zsírt égetni, a kardió edzésedbe iktass be egy-egy olyan gyors és rövid szakaszt, amikor jobban tepersz, mint amennyire jól esne. Ezzel arra kényszeríted a tested, hogy bekapcsolja a zsírégetést. Azzal az eggyel vigyázz, hogy a túl gyors fogyás valószínűleg izomvesztéssel jár, mely az agyagcserédre is veszélyes lehet.

haslapos2.jpg ()

2. Diéta

A diéta kifejezés kapcsán sokak az önsanyargatás, a saláta és a száraz csirkemell jut eszébe. Az angol „diet” szó viszont sokkal többet takar. Nemcsak a fogyást elősegítő, éhezéssel járó ennivalókat, sokkal inkább étrendet, életformát jelent. Azt szokták mondani, hogy az alak 30%-ban múlik az edzésen, 70%-ban pedig inkább az étkezésen. Nos, ez így igaz, „az úszógumi a konyhában készül”.
Hiába a kimerítő és tudatos edzés, ha ehhez nem társul egy egészséges étkezés. A legfontosabb, hogy minden tápanyagot megadj a szervezetednek: ebbe beletartozik a szénhidrát, a cukor és még a zsír is. Az ördög a részletekben rejlik, ez esetben pedig az arányokban. Figyelj oda a zöldségek/gyümölcsök fogyasztására, amiből pedig lehet, válassz teljes kiőrlésűt!

3. Életstílus

A kortizol, mely stresszhormonként is ismert, nagyban felelős lehet azért, hogy úszógumit növesztettél vagy éppen nem tudsz megszabadulni tőle. A stresszes élet, a kapkodás, a rossz alvás mind-mind felelős lehet a zsírraktározásért. Ha olyan munkahelyed van, hogy a stressz elkerülhetetlen, próbálj meg relaxálni időnként, vagy próbálj ki olyan mozgásformákat, mint például a jóga, ahol megtanulod kezelni a stresszt. De egy nyugtató fürdő ugyanilyen hatékonyan segíthet a problémán.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X