Főoldal > DIÉTA > 8 étel, ami tönkreteheti a diétád

8 étel, ami tönkreteheti a diétád

diétaegészségéletmódváltásétkezésfogyásfogyókúragasztrotáplálkozás
0

Írta:

Vannak ételek, amik annak ellenére, hogy egészségesek, könnyen megnövelhetik a derékbőségedet. Az első lépés a fogyás irányába, hogy a káros ételek bevitelét csökkentsük.

 De néha az egészséges ételeknek is lehet magas a kalória- és zsírtartalma. Ha nem figyelsz oda az adagokra, akkor a legegészségesebb étel is lehet káros.

1. Kávé

Antioxidáns tartalma miatt hasznos a kávé, emellett agyunk működését is serkenti. Azonban ha egy nagy lattét rendelsz, teljes tejjel és valamilyen sziruppal, akár 300 kalóriát is elkortyolgathatsz 15 gramm zsírral karöltve.

MEGOLDÁS: idd feketén!  Vagy csak egy csepp zsírmentes tejet adj hozzá és cukor helyett ízesítsd édesítőszerrel, ha szükséges (csak ez 30 kalória plusz)!

2. Diákcsemege

Néhány bolti verzióban az összetevők között méz, hozzáadott cukor, csokoládé és akár só is lehet, amelyek nem túlzottan alakbarát alapanyagok.

MEGOLDÁS: Készítsd el a saját házi verziód sótlan olajos magvakból, pl. mandulából, kesudióból és pisztáciából – de ne egyél negyed bögrényinél többet egyszerre belőle!

3. Jeges tea

A tea antioxidáns-tartalma magas ugyan, és gyakran összefüggésbe hozzák az egészséges szívműködéssel. Azonban a palackos teák tele vannak cukorral, és egy palackot akár két vagy több alkalommal is feltölthetnek az újrahasznosítás jegyében.

MEGOLDÁS: Próbáld ki a cukormentes teákat, de még jobb, ha magad főzöl teát, és édesítővel ízesíted. 

4. Csokoládé

Tudjuk, hogy az étcsokoládé polifenolokat tartalmaz, ezek a vegyületek pedig elősegítik a fogyást. Azt azonban jó, ha tudjod, hogy egy kis szelet csoki is 155 kalóriát, 9 gramm zsírt és ebből 5 gramm telített zsírsavat tartalmaz.

MEGOLDÁS: Válassz olyan étcsokit, melynek magas a kakaótartalma, ami miatt kevesebb a cukortartalma! És természetesen tarts mértéket, egyszerre csupán 2 kockányit egyél meg.

5. Müzliszelet

Ezek a szeletek tele vannak cukorral, szénhidráttal és magas a glikémiás indexük. Ha megeszel egyet, miközben az asztalod mellett ülsz, érezni fogod a cukor pörgető erejét, majd az összeomlást is.

MEGOLDÁS: Igaz, nem jó mindennapi nasinak a müzliszelet, de nagyon jól jöhet, ha tovább edzel egy óránál. Például ha egy három órás spinning edzést tervezel, hasznos lehet a felénél elfogyasztani egy ilyen szeletet, hogy elég energiád maradjon a további edzéshez.

tonkretesz2.jpg ()

6. Ketchup

Nulla a zsírtartalma, nagyon alacsony a kalóriatartalma, és talán van benne egy kis C-vitamin a paradicsom miatt. Azonban a mindenféle ízesített változatok hozzáadott cukrot tartalmaznak.

MEGOLDÁS: Mérsékeld az adagodat egy evőkanálnyira!

7. Fagyasztott gyümölcsök

A fagyasztott gyümölcs éppen olyan jó, mint a friss, de azért jó tudni, hogy számos gyártó ad cukrot a termékéhez.

MEGOLDÁS: Mindig olvasd el a címkét! Olyan terméket válassz, melynek egyetlen összetevője van: maga a gyümölcs!

8. Tonhalsaláta

Egy adag tonhalkonzerv 39 gramm fehérjét tartalmaz és mindössze 179 kalóriát. Ez eddig jól hangzik, a probléma akkor kezdődik, ha pl. majonézzel ízesítjük. Ez ugyanis további 90 kalóriát és 10 gramm zsírt jelent minden egyes evőkanálnál.

MEGOLDÁS: Próbáld ki a görög joghurtot helyette!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X