Főoldal > DIÉTA > 5 ok, amiért az egészségesnek hitt smoothie hizlal

5 ok, amiért az egészségesnek hitt smoothie hizlal

alakformálásdiétaegészségfogyásgyümölcshízáshizlalósmoothievitaminzöldségzsírégetés
0

Írta:

Attól, hogy kedvenc smoothie-d gyümölcsökből és/vagy zöldségekből készül, még nem biztos, hogy kalóriaszegény vagy jót tesz a szervezetednek. Bármilyen hihetetlen, a méregzöld smoothie-k is hizlalhatnak, ha nem vagy elég óvatos. Mindegy, hogy bolti terméket vásárolsz, vagy házilag készíted, az alábbi 5 ok miatt válhat egészségtelenné ez a szuperélelmiszer.

1. Túl nagy az adag

Miközben úgy érzed, igazi szuperhős vagy, hogy legurítod a nem túl bizalomgerjesztő, méregzöld smoothie-t, nem is gondolod, hogy több kalóriát viszel be vele a szervezetedbe, mintha rendes táplálékot fogyasztanál. A hozzáadott szénhidrát és cukor miatt különösen fontos, hogy egy adag ne legyen több 2-3 dl-nél. Ehhez képest a bolti termékek többsége 5-7 dl-es kiszerelésben kapható. Ne gondold, hogy egy termék egy adag, keresd a címkén feltűntetett ajánlott adagot.

Megoldás: egyszerre csak 2 dl-t fogyassz, a maradékot tedd hűtőbe, és idd meg később. Ha vendéglátóhelyen iszod, kérd a legkisebb adagot.

2. Több kalória van benne, mint gondolod

Még a legkevesebb kalóriát tartalmazó ételek, mint a gyümölcsök és a zöldségek is könnyen összeadódnak. A smoothie-k többsége joghurtot, mandulatejet, tejet, kókusztejet, sőt jégkrémet is tartalmaz, amely jelentősen megnöveli az energiatartalmát. A bolti termékek ráadásul gyakran hozzáadott gyümölcscukorral vagy cukorral készülnek, hogy édesebbek és tovább eltarthatóak legyenek. Így egy 5 decis smoothie akár 600 kalória is lehet.

Megoldás: figyelj az összetevőkre, mert a hozzáadott tejtermékek vagy tejhelyettesítők, mogyoróvaj, avokádó, fruktóz vagy épp mandula jelentősen meg tudja emelni a smoothie kalóriatartalmát. Általános szabályként elmondható, hogy kerüld azokat a termékeket, amelyek 6 összetevőnél többet tartalmaznak. Ha köztes étkezésekre, vagy étkezés utáni nasiként fogyasztod, akkor se feledd beleszámolni a napi elfogyasztott kalóriamennyiségbe. Ha épp fogyókúrázol, figyelj arra, hogy egy-egy adag smoothie ne legyen több 150-350 kalóriánál.

3. Rengeteg cukrot rejt

Az ízlelőbimbóid nem hazudnak: ha egy smoothie édesnek tűnik, valószínűleg tele van cukorral. Az előrecsomagolt termékekben és a vendéglátóhelyeken kapható smoothie-kban gyakran annyi cukor rejlik, mint a leghizlalóbb üdítőkben. Az egyik kedvelt kávézó epres smoothie-jában például 41 gramm cukor lapul, míg a bolti késztermékek átlagosan 34-55 gramm cukrot rejtenek. Bár a smoothie kétségtelenül gazdag rostban, antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, a túlzott cukorfogyasztás (akkor is, ha gyümölcsből származik) rendkívül egészségtelen. A cukros smoothie-k lendület helyett fáradtságérzetet nyújtanak, a vércukrot pedig hamar az egekbe repítik.

Megoldás: figyelj rá, hogy a smoothie-ban több zöldség legyen, mint gyümölcs. Válaszd az olyan alacsony cukortartalmú összetevőket, mint spenót, a kelkáposzta, az uborka vagy a cukkini. Gyümölcsökből inkább a piros bogyósokra voksolj, mert ezeknek alacsony a cukortartalma, viszont annál több antioxidánst rejtenek. Banánból ne tegyél bele egy egészet, hiszen magas a cukor- és a kalóriatartalma. Ha étkezésként fogyasztod a smoothie-t, maximum 30 gramm, ha pedig nasiként, akkor maximum 15 gramm szénhidrátot tartalmazzon. Nagyon figyelj oda arra is, hogy ne mind a 30 vagy 15 gramm szénhidrát cukorból álljon.

38921737 - green fresh healthy smoothie with fruits and vegetables

4. Nem csillapítja az éhséget

A benne található cukor hirtelen megemeli a vércukorszintet, néhány órán belül pedig fáradtsághoz és farkaséhséghez vezet. Ha nem tartalmaz fehérjét és egészséges zsírokat, akkor szintén nem telít eléggé. Amikor nyersen rágcsáljuk a zöldségeket, az az evés során felszabaduló hormonok miatt sokkal jobban kielégíti az étvágyat, mintha ugyanazt a mennyiséget megisszuk. Ráadásul a turmixolt élelmiszerek gyorsabban végighaladnak a tápanyagcsatornán, így feltehetően kevésbé szívódnak fel belőle a vitaminok és az ásványi anyagok.

Megoldás: próbáld meg lassabban fogyasztani a smoothie-t. Ahelyett, hogy gyorsan felhörpintenéd, kanalazd komótosan! Bár az extra fehérje és zsír hozzáadása jó ötletnek tűnhet a telítés szempontjából, nem szabad elfeledkezni róla, hogy evvel sok plusz kalóriát is hozzáadunk a smoothie-hoz. Egy kanál mogyoróvaj közel 100 kalória, fél darab avokádó 117 kalória, míg 100 g görög joghurt 125 kcal. Hogy egészségesebbé tedd, a chia mag, a zabpehely és a fehérjeport is kiváló összetevője lehet, de ezek is viszonylag kalóriadúsak. Két kanál chia mag például 140 kalória.

5. Nem a megfelelő időben fogyasztod

A szervezet nem egyformán dolgozza fel a bevitt cukrot a nap folyamán. Minél aktívabb vagy, annál inkább hasznosul energiaként a bevitt cukor, és nem rakódik le. A lehető legrosszabb választás lefekvés előtt meginni egy nagy adag smoothie-t.

Megoldás: edzés után remek választás egy fehérje- és szénhidrátdús smoothie. Azokon a napokon, amikor elmarad az edzés, leginkább tízóraira ajánljuk, amikor fizikailag még igen aktív vagy.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X