Főoldal > DIÉTA > Égess zsírt céklával!

Égess zsírt céklával!

céklaegészségfogyásfogyókúraméregtelenítészöldségzsírégetés
0

Írta:

Tele van értékes ásványi anyagokkal, felgyorsítja az anyagcserét, és karcsúsít. Ez a cékla, ami már a görögöknek is a kedvenc itala volt, nem véletlenül, hiszen az erőteljes színű zöldségnek rendkívül erős regeneráló hatása van.

Regenerál és tisztít

A cékla regeneráló hatású, csökkenti a vérnyomást, és rengeteg kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, ként, A-, B- és C-vitamint tartalmaz. Tisztítja a májat és a vért – a kutatások szerint segíthet az alkohollal és kábítószerekkel kapcsolatos szenvedélybetegségek leküzdésében is. Az egészséges életmód híveinek az egyik kedvence, mert nem csak ellát rengeteg vitaminnal, hanem plusz energiát is biztosít. Az intenzív színű és ízű zöldségféle rendkívül egészséges, sokoldalúan felhasználható, nem utolsósorban pedig az emésztőrendszer és az anyagcsere szempontjából is kedvező hatással bír. Zöld levelei is ehetőek, nem beszélve az értékes gyökérgumóról, mely nagyon gazdag folátokban, mangánban, káliumban, magnéziumban, vasban, rézben, és foszforban is.

Védi a szívet, csökkenti a rákot

A céklát a kutatók úgy tartják számon, mint az egyik legjobb eszközt a szívbetegségek, a születési rendellenességek és a daganatos betegségek megelőzésére – vörös színét is rendkívül erős rákellenes, antioxidáns hatóanyagától, a betaciántól kapta. Rostjainak köszönhetően javítja az emésztés működését is. Emellett csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, illetve biztosítja a gyomor egyenletes működését.

41778912 - glass of fresh beetroot juice with bets on wooden table.

Méregtelenít és segíti a fogyást

A cékla fogyasztásával beindíthatod szervezeted méregtelenítő folyamatait, és fogyásban is segít. Kiváló természetes méregtelenítő és vértisztító hírében áll. Számos olyan tápanyagot tartalmaz, melyek nélkülözhetetlenek a kiegyensúlyozott emésztéshez és megfelelően működő immunrendszerhez. Magas vastartalmának köszönhetően segíti a vérképzést, a benne lévő káliumból adódóan vízhajtó hatású, és mivel rostban sem szűkölködik, támogatja az anyagcserét. Segíti vese, illetve a máj működését. Ez utóbbi a benne lévő betainból adódik, mely támogatja a zsírok lebontási folyamatait – segítségével a koleszterin epesavas sókká alakul. Méregtelenítő és zsírégető tulajdonsága mellett azonban más szempontból is hatékony fogyókúrás növény. Mivel a piros gumós növény jelentős mennyiségű káliumot tartalmaz, így segít megszabadulni a túlzásba vitt sófogyasztás következtében hasi tájékon felgyülemlett víztől. Egy ötnapos céklakúrát követően fittebb és karcsúbb lehetsz.

A cékla fogyasztása

Főzve is épp olyan hatásos, mint nyersen. A friss céklának kipréselheted a levét, felhasználhatod salátákhoz, vagy készíthetsz belőle levest, vagy turmixot. A spenóthoz hasonló módon használhatod fel: egyszerűen főzd néhány percig és egy kis olívaolajjal, melegen tálald, ráadásul reggel, délben, este kiváló.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X