Főoldal > DIÉTA > 5 tünet, ami figyelmeztet, hogy egyél több fehérjét!

5 tünet, ami figyelmeztet, hogy egyél több fehérjét!

diétaétkezésétrendfehérjefehérjedús étkezésfehérjehiányfehérjepótlásgyengeségizomproteinproteinhiánytáplálkozás
0

Írta:

Az utóbbi időben szinte a fehérje körül forog a világ, ami nem baj, de szerencsére nem vagyunk azok között az országok között, ahol vészesen alacsony a fehérje-fogyasztás.

Azonban néhány ember esetében még mindig nagyon alacsony a bevitel. Ezek például a vegetáriánusok vagy azok, akik hajlamosak keveset enni. Az a baj, hogy a helyzet kicsivel trükkösebb, mint annyi, hogy „nem elég”. Ha valaki 2000 kalóriás diétát tart, napi 50-150 gramm fehérjét kellene megennie. Ha fennáll az esélye, hogy te is kevés fehérjét viszel be, olvasd el, a tested hogyan ad jelzéseket!

1. Édességre vágysz

Az egyik legelső tünete a kevés fehérjének, ha folyamatosan édességre vágysz és úgy érzed, soha nem telsz be vele. Azt hiszed, fehérjét enni azt jelenti, hogy tojást és steaket eszel, igaz? A fehérje egyik legjelentősebb tevékenysége, hogy szinten tartja a vércukorszintet és ezzel meggátolja, hogy felfald a hűtőd teljes tartalmát. Ha reggelire csupán müzlit vagy kenyeret eszel, gyorsan energiához jutsz, de ugyanolyan gyorsan el is fog hagyni ez az energia a nap folyamán. Már a reggelire iktass be valami fehérjében gazdag ételt, például túrót, sajtot.

2. Úgy érzed, az agyad ködös

A vércukorszint segíti a fókuszálást. Amikor pedig ez felborul, úgy érzed, valami nincs rendben az agyadban, nem tudsz koncentrálni, mintha köd lenne a fejedben. Miért van ez? Azért, mert az agyad számára nem áll rendelkezésére kellő mennyiségű fehérje. A fehérje segít, hogy energiával teli maradj egész nap. Ha ilyenkor cukrot csipegetsz vagy kenyeret, kapsz egy nagy adag energia-löketet, de hamar eljön megint a köd…

feherjeadag2.jpg ()

3. Hullik a hajad

A fehérje a sejtjeid egyik alkotóeleme, a szőrtüszőknek is. Ha a szőrtüszőid egészségesek, a hajad a fejeden marad, vagyis nem hullik ki. Ha azonban nem vagy egészséges, felbomlik a szőrtüszők természetes harmóniája, a hajad ki fog hullani, bármit csinálsz vele. Fontos, hogy figyelj a jelekre, és megtaláld a kiváltó okot, hiszen a szervezetedben minden összefügg mindennel!

4. Gyengének érzed magad

Azt mindenki tudja, hogy a fehérje az izomzat fontos alkotóeleme. Ha nem viszel be elegendő fehérjét a szervezetbe, az izmaid elkezdenek leépülni szépen lassan. Ennek következtében pedig gyengének és erőtlennek érzed magad.

5. Gyakran leszel beteg

A fehérjének fontos szerepe van az immunrendszer erejének megőrzésében is. Szóval, ha azt veszed észre, hogy többször vagy megfázva vagy leszel influenzás, mint mások, érdemes utánanézned, hogy elegendő fehérét fogyasztasz-e! A bőröd az immunrendszered első vonala, mert a bőr véd meg minket a közvetlen környezeti hatásoktól. Figyelj a bőrödre! Ha azt tapasztalod, hogy nem elég erős, ruganyos (akár a körmeidet is érdemes figyelni), akkor érdemes lehet több fehérjét juttatni a szervezetedbe.

Mennyi fehérjére van szükséged?

Testsúlykilogrammonként 2 gramm fehérje az elegendő mennyiség.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X