Főoldal > DIÉTA > 7 dolog, amelyről nem gondolnád, hogy tartalmazhat glutént

7 dolog, amelyről nem gondolnád, hogy tartalmazhat glutént

diétaegészséggluténgluténérzékenységgluténmenteslisztérzékenylisztérzékenység
0

Írta:

Lisztérzékenyként élni nem egyszerű, hiszen gluténmentes diétát kell tartani az életminőségünk javítása érdekében. Általános szabály, hogy minden élelmiszer címkéjét végig kell olvasni, de bizony vannak kevésbé nyilvánvaló gluténforrások is, amelyeket gyakran figyelmen kívül hagyunk. Sok nem étel jellegű termék is súlyosbíthatja a cöliákia tüneteit, amely emésztési problémákhoz vezethet.

„Gluténmentes.” „Összetevői nem tartalmaznak glutént.” „Glutén felhasználása nélkül készült.” Ember legyen a talpán, aki nem vész el az allergének útvesztőjében. Sőt, még arra is oda kell figyelni, hogy az üzemben, amelyben a terméket elkészítették, csomagolták, előfordult-e glutén is. Az élelmiszerek címkéin tehát többé-kevésbé szerepelnek jelentős információk, de mi a helyzet a többi nem kívánatos gluténforrással, mint a kozmetikumokkal és más piperecikkekkel?

Korábbi kutatások igazolják, hogy 10 vezető sminktermékekkel foglalkozó vállalat közül egyik sem szolgáltatott semmilyen információt arról, hogy a készítményeik tartalmaznak-e glutént. Bár igaz, hogy nem tud felszívódni a bőrön keresztül, de kis mennyiségben a kozmetikumokon keresztül is be tud jutni a szervezetünkbe, különösen akkor, ha a kezünkön vagy a szánkon használjuk.

A lisztérzékenyeknek az ételek mellett a következő 7 meglepő gluténforrásra kell odafigyelniük!

69432367 - preparation pharmaceutical pills medicine &antibiotics&herb medicine

Gyógyszerek

Számos gyógyszer tartalmazhat glutént, például vérnyomáscsökkentők és antibiotikumok. A legtöbb orvosság valószínűleg gluténmentes, hiszen általában nem használnak gluténtartalmú összetevőket. Azt viszont nem tesztelik, hogy okozhatnak-e keresztallergiát. Érdemes átbeszélni a dolgot a gyógyszerésszel, aki ellenőrzi a komponenseket és a gyártót. Fontos, hogy időnként te magad is csekkold a gyógyszereid paramétereit, mert a készítmények bármikor megváltozhatnak a fogyasztó figyelmeztetése nélkül is.

Étrend-kiegészítők

Számos vitaminkészítményben is megjelenhet a glutén ragasztó- vagy kötőanyagként. Mivel viszonylag olcsó, a gyártók előszeretettel használják. A professzionális márkák megbízhatóbbak az allergének tekintetében, bár a termékeik drágábbak lehetnek. Érdemes mindig elolvasni az összes összetevőt, és a gluténmentes feliratot keresni!

Fogszabályzó készülék

A glutén a műanyagok szokásos adaléka, ebben a formában pedig számos fogszabályzóban és más fogászati eszközben megtalálható. Egy 2013-as tanulmány szerint egy 9 éves lány, aki gluténmentes diétát tartott, nem mutatott tüneti javulást, amíg le nem szedték a fogszabályzóját. A kutatók szerint a készülék volt a hibás, mivel a benne lévő műanyag előállítása során glutént is használtak.

Fényvédők

Többféle naptej vagy napolaj tartalmazhat olyan összetevőket, amelyek búzából származnak, például az E-vitamin, ha búzacsíra olajból állítják elő. Hogy létrehozzák a krémes textúrát, a glutént emulgeálószerként és stabilizátorként is használják. A nagy márkák termékeinek többségében előfordulhat glutén, némelyikben nem, viszont általában ezeket a készítményeket is ugyanabban a gyárban állítják elő, ahol a gluténtartalmú anyagokat dolgozzák fel.

Szépségápolási termékek

Minden kozmetikum tartalmazhat glutént, a testápolótól a kézfertőtlenítőig. Ha az ajkaidon vagy a kezeden használod őket, fennáll a veszélye, hogy károsíthatják a gyomrodat és a beleidet, hiszen könnyen megeshet, hogy ugyan kis mennyiségben, de elfogyasztod. Gondolj csak a rúzsokra vagy az ajakbalzsamokra! Elengedhetetlen, hogy ezek gluténmentesek legyenek, mert a száj az emésztőrendszer kezdete.

Állateledel

A házi kedvenced eledelének összetevői is lényegesek lehetnek. Ha nem mosol kezet, miután kiadagolod a száraztápot, máris kész a baj! Sőt, ha a bőrödön valamilyen elváltozás, ekcéma van, esetleg éppen a lisztérzékenység miatt, még akkor is bejuthat a glutén a szervezetedbe, ha a kutyád vagy macskád evés után megnyalja a ott a bőrödet.

Gyurma

Egy másik meglepő dolog, ami glutént tartalmazhat, a gyurma. Főleg akkor kockázatos számodra lisztérzékenyként, ha gyereked van, hiszen a felnőttek egyedül ritkán szoktak gyurmázni. Illetve magánál a cöliákiás kisgyereknél is problémás, ha szeret mindent a szájába venni. És ugye ténylegesen meg sem kell enni azt a gyurmát, bőven elég, ha valaki nem mos kezet játék után.

Lehetsz tehát nagyon szigorú és szorgalmas az étrended kialakításában, de ha nem veszed figyelembe a környezeted minden aspektusát, és nem gyűjtesz be elég információt mindenről, nem fog megoldódni a problémád.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X