Főoldal > DIÉTA > 5 káros következmény, ha túl sok húst eszel

5 káros következmény, ha túl sok húst eszel

csirkedisznóemésztésétkezésfehérjehúsmarhatáplálkozás
0

Írta:

A túlzott húsfogyasztás veszélyekkel járhat. Tény, hogy kell a fehérje a szervezetnek, de ezt nem csak húsok formájában jutathatod be a szervezetedbe.

Egyenlítsd ki az étkezésed friss zöldség- és gyümölcsfélékkel, olajos magvakkal, hüvelyesekkel, és elkerülheted a szervezeted bajba jutását.

Zürichi kutatók pár éve megállapították, hogy napi négy dekánál több feldolgozott húskészítmény elfogyasztása jelentősen növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a rák miatti korai halálozás veszélyét. Persze, ezekből a kutatásokból hetente születik egy, mégis érdemes odafigyelned a húsevési szokásaidra, főleg ha az alábbi tünetek valamelyikét már tapasztaltad.

1. Nehéz emésztés, anyagcserezavar

Táplálkozásunkban sok rostra és antioxidánsra van szükség, melyek főleg a növényekből – zöldség, gyümölcs – jutnak be a szervezetbe. Az emberi emésztőrendszer csak akkor működik megfelelően, ha elegendő növényi anyag van benne, vagyis a rostok előmozdítják a spontán bélmozgást. A biokémiai, élettani működéséhez szükséges antioxidánsokat nem vagyunk képes csak húsételekből felvenni, így muszáj ezt kiegészíteni.

2.  Rossz koleszterin emelkedése

A hús káros hatásai közül kiemelkedik a magas koleszterintartalma miatt kialakuló érelmeszesedés. A növények és az állatok egyaránt tartalmaznak koleszterint. A koleszterin két fajtáját érdemes ismerni: egyszerűen csak jó és rossz koleszterinként különböztetjük meg (HDL- és az LDL-koleszterin). Ha nincs elég HDL a szervezetben, az LDL-hez képest, akkor az LDL koleszterin lerakódik az érfalakra, és emelkedik az infarktus veszélye, a trombózis, a magas vérnyomás és az agyvérzés kockázata.

hus2.jpg ()

3. Bőrbetegségek

A vérkeringésbe több aminosav jut be a szükségesnél az elfogyasztott húsban lévő fehérjék megemésztése során. Ennek negatív hatása, hogy túlterheli a májat és a vesét, a fő kiválasztó-szervrendszereinket. A szervezet viszont erre reagál, és más szervünk lép munkába. Leggyakoribb, hogy a tüdő és a bőr végzi el ezt a feladatot. A különböző bőrkiütéseknek első jele lehet a pattanásos bőr, de ha a tüdő „dolgozik” jobban a kiválasztáson, akkor az aszmatikus tünetek is megjelennek.

4. Vitaminhiány és túladagolás

Borul az egyensúly. Bizonyos vitaminokból túltermelés lesz, míg másokból hiány lép fel, és egyik megoldás sem jó. A leggyakoribb a kalciumhiány az elégtelen felszívódás és hiányállapotok miatt, ami magával vonzza a csontritkulást.

5. Rossz szájszag

Bizony, ezért nem csak a rossz fogak a felelősek, hanem a túlzott húsfogyasztás is. A légutak és a bőr kellemetlen szagáért a test protein- és fehérjekötésének bomlása a felelős. A fehérje és az aminosavak ugyanis intenzív szagképzők, kellemetlen, akár átható szagú kénvegyületek keletkezéséhez vezetnek, ami a szájon át is érződik.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X