Főoldal > DIÉTA > 6 furcsa ok, ami miatt hízol

6 furcsa ok, ami miatt hízol

fogyáshajhízástestsúlytestsúlycsökkenés
0

Írta:

A legvalószínűbb ok a hízásra az a “néhány aprócska” eset, amikor megengedtél magadnak “pár” kihágást. De előfordulhat, hogy nem engedtél meg semmit, a plusz kilók egyszerűen nem mennek le.

Megmutatjuk azt a 6 furcsa okot, amelyek ezt okozhatják.

1. Kapcsolati gondok

Kell valami nyomós és sürgető érv, hogy miért oldjátok meg a gondokat? Nos, tessék, hagyjátok abba a harcot, mert a vége az lesz, hogy elhíztok. Egy tanulmány szerint az állandó konfliktushelyzetben álló emberek éhségért felelős hormonszintje sokkal magasabb a normálisnál… mindig. Ha állandóan ilyen állapotban vagy, sokkal többet eszel hát, azt pedig bizonyára mindenki saját magán megtapasztalta már, hogy éhesen és mérgesen csak csokit lehet enni, de salátát semmiképp sem.

2. „Túltoltad” a vasat

Egy friss tanulmányban arról írnak, a túl sok vörös húsból nyerhető vas növeli az éhséghormont a szervezetben, lelassítja az emésztést, több étel elfogyasztására késztet. A nők esetében sokszor beszéltünk már arról, hogy a vashiány gyakran előforduló probléma, de fontos, hogy ebben is mértéket tarts. A megfelelő mennyiség függ az életkortól is, 18 és 50 év között 18 mg, 50 éves kor fölött 8 mg vas felel meg az egészséges napi mennyiségnek.

3. A DNS-ed hibáztatod

Őszintén, mennyivel egyszerűbb azt mondani, hogy „nálam a hízás kódolva van”, mint bevallani, hogy elrontottad a diétát. Lehetséges, hogy egy nap a tudomány képes lesz kimutatni a kapcsolatot bizonyos gének és a hízási hajlam között, de most még nem tartunk ott. Egy kutatás során azonban bebizonyosodott, hogy azok, akik hisznek ebben a teóriában, sokkal könnyebben szednek fel plusz kilókat. Ne fogd a génekre a hízást, inkább tegyél ellene!

, Image: 77084039, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Glow Wellness RM

4. Nehezebben megy, mint korábban

Itt egy igazán frusztráló tény: sokkal zsírosabb és magasabb kalóriatartalmú ételeket fogyasztunk, mint a szüleink. Még ha meg is próbálsz mozogni, átalakult világunk miatt sokkal kevesebbet mozogsz, kevesebb kalóriát égetsz, mint azt 40 éve tették az emberek. Ne ess kétségbe, a képlet azért nem olyan összetett és megoldhatatlan, a titok nyitja, hogy kevesebb kalóriát kell bevinned, mint amennyit elégetsz.

5. Eszel mindent, de “mértékkel”

Sajnos a kutatások azt igazolják, ez a fajta diéta nem fogyáshoz, sokkal inkább hízáshoz vezet. A probléma oda vezethető vissza, hogy a “mérték” mennyiségét nem sikerül jól meghatároznia a diétázóknak. Ez a fajta felfogás még működhetne is, ha a “mérték” nem egy teljes szelet torta lenne, ami mondjuk 2 szelethez képest tényleg kevés, de még mindig elég sok. Az is problémás, hogy mivel mindent ehetnek, a diétázók hajlamosak sok cukros, zsíros ételt fogyasztani, és nem figyelni a zöldség- és gyümölcsbevitelre.

6. Egyedül élsz

Se lakótárs, se férj? A legjobb, ha a barátaiddal mész az élelmiszerboltba vásárolni. Kutatások igazolták ugyanis, hogy azok, akik egyedül élnek és egyedül vásárolnak, előszeretettel vesznek le egészségtelen ételeket a boltok polcairól. Persze ez nem feltétlenül van így, de talán könnyebben elcsábul az ember azért a doboz kekszért, ha nincs kinek bizonyítania, mennyire egészségesen táplálkozik. Ha mégsem tudsz senkit magaddal vinni nagybevásárolni, otthon írd meg előre a listát, hogy mit fogsz venni, s szigorúan tartsd magad hozzá!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X