Főoldal > DIÉTA > 7 egészségesnek hitt étel, amit te is rendszeresen fogyasztasz

7 egészségesnek hitt étel, amit te is rendszeresen fogyasztasz

diétaegészségtelen ételétkezésfeldolgozott ételfogyástáplálkozás
0

Írta:

Mennyire étkezel egészségesen? Ha a következő ételeket, italokat gyakran fogyasztod, van még hova fejlődnöd egészségtudatosság terén! 

Salátaöntetek

A boltban kapható, előre csomagolt salátaöntetek nagy része nemcsak zsírban és sóban, hanem cukorban és más mesterséges anyagokban is gazdag. Sőt, az az igazság, hogy szinte semmilyen tápértéket nem tartalmaznak, csak folyékony ízfokozókból állnak. Ha a salátádat önmagában túl száraznak találod, érdemes pár csepp extra szűz olívaolajat, nyers tormát vagy házilag elkészített önteteket, pestókat fogyasztanod hozzá.

Zsírszegény ételek

A legtöbb feldolgozott élelmiszer már „zsírszegény” változatban is kapható: a baj csak az, hogy ezek az ételek sokkal több ízfokozóval és adalékanyaggal vannak megtoldva, mint a normál termékek – tehát a szervezetre is károsabban hatnak! Mi azt javasoljuk, hogy a legtöbb esetben ragaszkodj az eredeti élelmiszerekhez, még akkor is, ha fogyókúrázol!

Puffasztott rizsszelet

Minden bizonnyal azért gondolják sokan, hogy a puffasztott rizsszelet egészséges, mert rizst tartalmaz, de önmagában véve semmilyen ízzel és tápértékkel nem rendelkezik. A benne lévő, csekély mennyiségű rizs többféle feldolgozáson megy keresztül, mire a szeletbe kerül, ráadásul sóval, ízfokozókkal és tömegnövelőkkel is dúsítják. Ha egészséges nassolnivalóra vágysz, inkább rágcsálj olajos magvakat!

35954952 - rice galettes and blueberries in blue bowl

Joghurtok

Az egyik legnagyobb bűnös étel: sokan azt hiszik, hogy egészséges, de a zsírszegény, gyümölcsízesítésű joghurtokban alig található tej és gyümölcs, cukor és ízfokozó viszont annál inkább! Talán ez az oka, hogy a dietetikusok inkább az édességekhez sorolják az összes olyan változatát, amely nem görög vagy probiotikumos joghurt.

Szirupok

Agavé szirup, juharszirup, yaconszirup, cirokszirup és még sorolhatnánk: a közös bennük, hogy mind cukorpótló édesítőszerek, melyekkel főként az alacsony cukortartalmú és a dietetikus édességekben találkozhatunk, ez viszont nem jelenti azt, hogy egészségesek lennének. Az agavészirup például többfázisú feldolgozott édesítőszer, melynek magas fruktóztartalma sokkal károsabb a szervezetre, mint a cukor. Ha természetes cukorhelyettesítőt keresel, ajánljuk a sztíviát és a xilitet – utóbbival viszont érdemes vigyázni, mert nagy mennyiségben hasmenést okozhat!

Müzli

Nem sokkal jobb, mint a csokoládé: tele van cukorral, fruktózzal és sziruppal is, ezért érdemes megnézni a címkéjét, ha boltban veszed – meg leszel lepve, mennyi káros anyagot tartalmaz! A legjobban akkor jársz, ha olyan terméket veszel belőle, aminek magas a rost és a gabonatartalma és kevés benne az édesítőszer.

Gluténmentes ételek

Mostanában trendi lett követni a gluténmentes táplálkozást, pedig aki nem érzékeny rá, sokkal több árt a testének, mint gondolná! Önmagából attól, hogy valamilyen ételből kivonjuk a glutén nevű fehérjét, még nem lesz egészségesebb, mert leginkább édesítőszerekkel és cukorral, valamilyen alacsony táp- és rostértékű pótanyagokkal helyettesítik.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X