Helló május! Itt az ideje feltölteni a vitaminraktárakat!
„Edd meg a szivárványt!” hangzik a jól ismert tanács, azaz étkezz olyan színesen, amennyire csak tudsz. A zöldségek és a gyümölcsök változatos fogyasztása ugyanis nélkülözhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el a szervezetet, miközben a színkavalkád hangulatodra is jótékony hatással van. Érdemes kihasználni a szezonális terményeket, hiszen ezek a finomságok nem érhetők el egész évben.
Eper
Az eper az egyik legfinomabb gyümölcs, májusban akár mindennap eheted. Szerencsére az alakod miatt sem kell aggódni, hiszen alacsony a kalóriatartalma és a glikémiás indexe is. Kitűnő C-, E-vitamin- és rostforrás. Egyetlen adag eper 51 mg C-vitamint tartalmaz. Természetes módon méregteleníti a szervezetet, segíti a salakanyagok, a felesleges só és zsír eltávolítását. Magas antioxidáns-tartalma által remek öregedésgátló, de csökkenti a rákos betegségek kialakulásának kockázatát is.
Felhasználási tipp: köztes étkezésre csemegézheted magában, de a reggeli zabkására vagy müzlire is kitűnő választás. Ha szeretsz kísérletezni az ízekkel, salátába is rakhatod, spenóttal, kecskesajttal és avokádóval is nagyon finom.
Spárga
A spárga bármilyen fogyókúrás étrendbe beilleszthető, hiszen 90%-a víz, és alig tartalmaz kalóriát. 100 g zöldségben csupán 20 kalória van. Ráadásul igazi tápanyagbomba, B-, C-, E-vitamint, kalciumot, káliumot, cinket, foszfort és vasat is jócskán rejt. Magas víztartalma miatt pedig stimulálja a veséket, remek vízhajtó. Ráadásul prebiotikumként tartják számon, változatlan formában jut el a vastagbélbe, és ott serkenti a jótékony baktériumok szaporodását.
Felhasználási tipp: gyöngyöző vízben főzd, 10-15 percig. Levesként, salátába, vagy köretként is felhasználhatod, hal mellé különösen ízletes.
Spenót
Szeretnéd visszanyerni az energiád? Egyél te is sok spenótot, akárcsak Popey! Szerencsére neked most nem kell konzervet fogyasztani, hiszen itt a szezonja. A sötétzöld, leveles zöldség tele van rosttal, ásványi anyagokkal és antioxidánssal. A közhidelemmel ellentétben, vasbombának nem nevezhető, de a zöldségek közül a spenótban található a legtöbb vas. Várandós kismamák is bátran fogyaszthatják, 100 g spenót ugyanis 145 mcg folsavat tartalmaz.
Felhasználási tipp: a tápanyagok megőrzésének érdekében ne áztasd hosszan, mivel a vízben oldódó tápanyagok, mint például a C-vitamin, kioldódnak a levelekből. A túlfőzéssel is vigyázni kell, hiszen nemcsak tápanyagtartalmából, de ízéből és állagából is veszít. Eheted klasszikus főzelékként, de kipróbálhatod görögösen: főtt rizzsel, feta sajttal és mentával. Ha nyersen akarod fogyasztani, vásárolj bébispenótot, amely salátába, szendvicsekbe és smoothie-ba is kiváló.
Rebarbara
A rebarbara markáns íze miatt nem biztos, hogy a kedvenced lesz, de egy próbát mindenképp megér. Jellegzetes savanykás ízét egyébként a benne rejlő alma-, citrom- és oxálsavnak köszönheti. Alig van benne kalória, 100 g mindössze 21 kcal-t tartalmaz. Tápanyagtartalma ugyanakkor bőséges, jócskán van benne A-, B1-, B2- és C-vitamin, niacin, kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén.
Felhasználási tipp: mivel levelei mérgezőek, ezeket semmiképp se fogyaszd! Legtöbben kompótot készítenek belőle, de süteményekbe és mártásokba is tökéletes. Savanykás íze miatt érdemes édesebb gyümölccsel, például eperrel párosítani.
Retek
Ne csak a húsvéti asztalra kerüljön, érdemes a vörös- vagy más néven a hónapos retket minél gyakrabban fogyasztani. Magas rost- és alacsony kalóriatartalma miatt tökéletesen beilleszthető bármely diétás étrendbe. Tele van A-, B1-, B6-, C-vitaminnal, valamint kalciummal, magnéziummal, rézzel, mangánnal és vassal is. Remek gyulladáscsökkentő, véd a gombás és a bakteriális megbetegedésektől.
Felhasználási tipp: leginkább nyersen fogyasztandó, saláták alapanyagaként vagy teljes kiőrlésű szendvicsbe is kitűnő.
Fotó: 123RF