Főoldal > DIÉTA > Snidlinggel a rák ellen

Snidlinggel a rák ellen

antioxidánsegészséggyógyuláshagymametélőhagymaráksnidlingzöldség
0

Írta:

Divatos nevén snidlingnek nevezzük, de ő a metélőhagyma, ami elfér a kiskertedben, az erkélyeden, vagy a konyha ablakodban is. Számos jótékony hatása miatt érdemes rendszeresen fogyasztanod, sőt a legújabb kutatások szerint a rákkal szemben is védelmet nyújt.

Alappillére a kertnek

Az ókortól kezdve ismert fűszernövény, a népi gyógyászat is használta. Őshazája Keleten van, de Európában és Ázsiában is egyaránt kedvelt és ismert. Ma már a fűszerkert egyik alappillére, akárcsak a petrezselyemzöld vagy a kapor. A kínai gyógyítók is nagyra becsülik ezt a növényt, úgy vélik, hogy a test energiaáramlását erősíti.

Jótékony tartalma

A sok energia nem csoda, hogy benne van, hiszen a snidling gazdag A-, B- és C-vitaminban, vasban, foszforban, magnéziumban, káliumban és kalciumban is. A kálium többek között a szív számára nagyon fontos, a kalciumnak a csontépítésben van kiemelkedő szerepe, a magnézium pedig oldja a görcsöket. A növényben mustárolaj is található, ami elsősorban az emésztőrendszer és a légutak nyálkahártyájára van pozitív hatással. A snidling baktériumölő, bélfertőtlenítő és vértisztító hatással rendelkezik.

18713420 - pattern of a green chives

Rokon-hagyma

A hagymára és a fokhagymára is emlékeztet, de nem csak illatban és aromában, hanem gyógyhatásaiban is. Szinte minden hagymafajta gyógyításra alkalmas. A hagymákban található kéntartalmú vegyületeknek kiváló antibiotikus hatása van. Az illóolaja, amely szintén ként tartalmaz erős baktériumölő hatása ismert, így számos betegséget képes gyógyítani. Megöli a gyomorban és bélben található kórokozókat, erősíti a természetes bélflórát. A hagymakúra eltünteti a szervezetből az ödémákat, azaz a feleslegesen felgyülemlett vízmennyiséget, valamint erősíti a szívet, javítja a szívizom keringését, és növeli a szívizom rugalmasságát is.

Rák ellenes

A hagyma rákmegelőző hatása már régebbről is ismert, de a tudósok most először hasonlítottak össze egymással különböző hagymafajtákat. Tíz különböző fajtánál vizsgálták a hagyma antioxidatív hatását, és azt, hogy mennyiben befolyásolja az emberi daganatok szöveteinek kifejlődését. Friss kutatások alapján, a metélőhagyma rendszeres fogyasztása akár 50 százalékkal is csökkentheti a prosztatarák kockázatát. A legerősebb hatás úgy érhető el, ha nyersen eszed, már csak azért is, mert főzve a snidling íze és zamata elillan. Nem árt tudni, hogy a metélőhagyma virágai is ehetőek, amíg zsengék, színesek és még nem fejlődött ki bennük a mag.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X