Főoldal > DIÉTA > Tápláló és finom – mi az?

Tápláló és finom – mi az?

alapanyagegészségélelmiszerkonyhasótáplálkozás
0

Írta:

A Kométa nagy dobása megmutatja, hogy a felelős élelmiszeripari gyártók a vásárlók helyes táplálkozását is szem előtt tartják. Te vajon mennyi felesleges sót eszel?

A konyhasóval vagy más néven nátrium-kloriddal érdemes csínján bánni. Azt viszont, hogy kinek mit jelent a túl sok só, sajnos általában nem az egészségügyi határértékek szabályozzák, hanem az, hogy milyen ízkultúrába nőtt bele valaki, na meg hogy milyen ízvilág elégíti ki az igényeit. Annak ellenére, hogy a túlzott sóbevitel komoly kockázatot jelent, sokan nem veszik figyelembe, hogy a testnek valójában mire lenne szüksége.

A felnőttek szervezetében körülbelül 80-100 gramm nátrium található. A nátrium és a klór több más ásványi anyag mellett például segíti a vérnyomás szabályozását, a folyadékegyensúly és a megfelelő izom- és idegrendszeri működés fenntartását. Ha viszont a fenti értéket túllépi a bevitt mennyiség, az problémát okozhat. Ugyanis a túl sok só fogyasztásához is kötik az orvosok a magas vérnyomás kialakulását, ami az ásványi anyag hatására, a test fokozott folyadék-visszatartása miatt jelenthet veszélyt.  A magas vérnyomás pedig hosszabb távon további komoly megbetegedések előszobája lehet.

6854182 - salami sandwich with cheese lettuce and tomato

Azoknak, akik úgy látják, hogy a környezetükhöz képest túl sok sót fogyasztanak, érdemes dietetikussal konzultálniuk és mihamarabb csökkenteni a bevitt nátrium mennyiségét. A feladat azonban nem olyan egyszerű, amilyennek látszik, ugyanis amíg az otthon főtt ételek esetében lehetünk tudatosak, addig a feldolgozott élelmiszerek esetében a só tartalom adott.

Ezt ismerte fel a kaposvári székhelyű Kométa és felelős élelmiszeripari gyártóként a kék matricával jelölt termékeinek sótartalmát csökkentette úgy, hogy azok ízélménye változatlan maradt. A Kométa küldetése, hogy minél magasabb beltartalmi értékű termékeket gyártson és elkerülje a szükségtelen adalékanyagok használatát. Mivel Magyarországon a sóbevitel többszöröse az ajánlottnak, a csökkentett sótartalmú termékek gyártása volt a cég kiemelt célja.

A gyártó minőségi alapanyagokat használ termékeihez, amelyek most már nemcsak a kiváló ízek miatt népszerűek, hanem tökéletesen beleillenek a tudatosan táplálkozók, helyes életmódot folytatók étrendjébe is. Mi sem igazolja ezt jobban, mint a cég ügyvezető igazgatójának, Giacomo Pedranzininek a szavai, aki azt mondta, hogy a Kométánál csak olyan termékeket készítenek, amiket a saját családjaiknak is szívesen kínálnak.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X