Nem mindig könnyű beilleszteni az életünkbe a napi 6-szor való étkezést, mert bármi közbejöhet, egy találkozó, egy orvosi vizsgálat, a nyaralás, vagy más élethelyzet.
Egy dologban biztosan egyetérthetünk: az ebéd utáni és vacsora előtti hosszú délutáni órákat nem lehet kibírni anélkül, hogy ne együnk valamit uzsonnára. Legyen ez akár egy gyümölcssaláta vagy a kávé és a sütemény kombinációja – ezekre szükségünk van, hogy legyen energiánk. Összeszedtünk nektek néhány egészséges délutáni harapnivalót, ami nemcsak éhségölő, hanem energiabomba is egyben.
Pirított retekfalatkák
A retek nemcsak az íze miatt különleges, tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal: magas C-vitamin tartalma mellett, A-, B1-, B6-vitamin, valamint kalcium, réz, mangán, vas és tiamin is megtalálható benne, ezeken felül a vas felszívódását elősegítő folsavat sem hagyta ki. Jótékony hatással van az érrendszerre, ugyanakkor gyulladáscsökkentő is. Vegán, gluténmentes, paleo ropogtatnivaló ez a pirított retek.
Hozzávalók:
- 8-10 egész retek
- kókusz- vagy olívaolaj
- só, bors, fokhagyma granulátum – ½ teás kanállal mindegyikből, de persze ízlés szerint fűszerezzük.
Elkészítés:
- Vágd fel kerek szeletekre a retket, miután megmostad és szárazra törölted.
- Fűszerezd meg a karikákat és tedd be tepsibe
- Locsold meg olíva- vagy kókuszolajjal.
- Tedd be a sütőbe 15 percre. Ne hagyd magára, mert nagyon gyorsan meg tud égni a retek.
Salátaöntettel, humusszal, joghurttal is fogyasztható, de akár magában is.
Kókuszos sárgabarack energiabomba
Szintén kedvez ez a nasi a vegetáriánus étrendet kedvelőknek, valamint gluténmentes, hozzáadott cukor nélkül készül. Nagyon finom és különleges délutáni harapnivaló. A sárgabarack jó tulajdonságai közé tartozik, hogy az A-, C-vitamin, réz, rost, kálium is megtalálható benne, valamint katekineket is tartalmaz.
Lássuk, hogy a hozzávalókban milyen más értékes anyag is fellelhető:
Datolya: szelén, réz, cink, rost B6-vitamin.
Kesudió: réz, foszfor, mangán, magnézium és cink.
Kókusz: C-vitamin, vas, kalcium, B6, magnézium.
Hozzávalók:
- 1 pohár sárgabarack, szárított, (kimagozott)
- ½ pohár datolya (kimagozott)
- ½ pohár kesudió
- ½ pohár kókuszreszelék
- ½ teáskanál vaníliarúd/kivonat
Tedd az összes hozzávalót erős aprítóba, addig keverd, amíg morzsává nem alakulnak az összetevők. Formázz belőle golyókat, majd hagyd állni néhány percig, akár a hűtőbe is beteheted. 1 óra múlva már kóstolhatod is.
Sárgabarackos zabpelyhes süti
A sárgabarackról már volt szó korábban, milyen vitaminokban gazdag. Zabpehellyel együtt kiváló délutáni falatkákká varázsolhatod, amivel feldobhatod a munkával töltött perceidet!
Hozzávalók:
- 100 gr zabpehely
- 90 gr teljes kiőrlésű liszt
- 1 ½ teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- 1/8 teáskanál só
- 2 evőkanál kókuszolaj / olvasztott vagy sózatlan vaj (tetszés szerint)
- 1 tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 40 gr méz
- 40 gr szárított sárgabarack
Egy közepes tálban keverd össze a zabpelyhet, lisztet, sütőport fahéjjal és sóval. Egy külön tálba jöhet a kókuszolaj, tojás, vanília. Keverd bele a mézet is. Ha már szépen beleivódik a méz és jól összeálltak az alapanyagok, hozzáteheted a sárgabarackot, majd hagyd állni egy kis időre (kb fél órára). Melegítsd elő a sütőt 180 C fokra, majd készíts lapos, összenyomott korongokat, és tedd a sütőpapírral borított tepsibe. 13-15 percig süsd a korongokat, majd ha kész van, várd meg míg kihűl, és máris lehet fogyasztani!
Epres-csokis diákcsemege
Egy nagyon egyszerű összeállítást hagytunk a végére, egy igazi délutáni orgiát. Nincs más dolgod, mint 1-1 bögre mandulát, kesudiót, napraforgómagot, étcsokoládét és epret (fagyasztott szárítót szamócát) egy tálba betenni vagy egy üvegbe, amiben könnyen szállíthatod a finom csemegét. Nemcsak szuper jól néz ki, de imádni is fogod csipegetni a finom falatokat!