Főoldal > DIÉTA > Érdemes superfood porokat fogyasztani?

Érdemes superfood porokat fogyasztani?

közösségi médiakurkuminmacamoringaporsuperfoodtrend
0

Írta:

A superfoodokat már nemcsak nyersen vehetjük magunkhoz, hanem porként is.

Az új trend hihetetlen erővel sodor végig a közösségi médián, olyannyira, hogy a #superfoodpowders hamarosan az egyik legnépszerűbb hashtag lehet. Ezek a porok állítólag mágikus erővel rendelkeznek, többek között felturbózzák az anyagcserét, lenyugtatják az idegrendszert, felpezsdítik a szexuális életet, illetve ragyogóvá teszik a hajat és a bőrt. Fogyasztását minden italba ajánlják, a lattétól egészen a smoothie-ig. Vajon mindez csak egy újabb diétahóbort, vagy rendszeres fogyasztásuk tényleg egészséges? Most bemutatjuk az 5 legnépszerűbb superfood port és azok jótékony hatásait.

Moringa

A moringa por igazi antioxidáns bomba. A moringa fa borsos ízű levelei fájdalomcsillapító, vérnyomáscsökkentő, immunrendszer erősítő, máj-, vese- és szívvédő tulajdonsággal rendelkeznek. Vitaminokban sincs híján: már két teáskanálnyi por közel háromszor annyi vasat tartalmaz, mint egy csészényi nyers spenót, napi A-vitamin szükségletünknek pedig a felét fedezi.

Felhasználási javaslat: tejben és vízben célszerű feloldani. Azonban, ha kísérletező kedvünkben vagyunk, fél teáskanál port keverjünk össze citromlével, olívaolajjal és egy csipetnyi tengeri sóval, majd öntsük rá a nyers kelkáposztára és süssük meg, így isteni zöldségchips-et kapunk.

36582220 - moringa leaves with mortar and pestle

Ashwagandha

Az ajurvédikus orvoslás gyakran használt gyógynövényét indiai ginzeng vagy álombogyó néven ismerhetjük. Legelőnyösebb tulajdonsága, hogy nyugtatja az idegrendszert. Napi 300-500 mg ashwagandha fogyasztása csökkenti a stresszt, javítja a hangulatot, oldja a feszültséget és a szorongást. Feltehetően a Parkinson- és az Alzheimer-kór megelőzésében is sikerrel bevethető, azáltal, hogy támogatja az agyban a neuronok közötti kapcsolat fenntartását.

Felhasználási javaslat: készítsünk smoothie-t fél teáskanál Ashwaganda, 2 dl mandulatej, 1 adag fehérjepor és egy kis kakaópor hozzáadásával.

Maca

Ez a gabonás ízű perui gyökér leginkább szexuális életünkre van pezsdítő hatással. A kutatások eredményei szerint már fél teáskanálnyi képes javítani azon nők szexuális vágyát, akik antidepresszánsokat szednek, amelyek libidó-csökkenést okozhatnak mellékhatásként. Ezenkívül még egy területen vehetjük hasznát az ágyban, este fogyasztva ugyanis segíti az elalvást.

Felhasználási javaslat: tegyünk 1 teáskanálnyi maca port a turmixba, a zabkásába, illetve sütés előtt a muffinba vagy a palacsintába.

Kurkumin

A kurkuma egyik fő hatóanyaga a kurkumin, amelynek jellegzetes sárga színét köszönheti. Hatékonyan csökkenti a szervezetben fellépő gyulladást, illetve rákellenes hatását is alátámasztották az eddigi kutatások. Antibakteriális, vírusölő, antimikrobális és immunstimuláló tulajdonságainak pedig szinte bármely betegség esetén hasznát vehetjük.

Felhasználási javaslat: használjuk úgy, mint egy fűszert, és tegyünk fél teáskanálnyit a tojásrántottánkba egy kis fekete borssal, amely segíti a kurkumin felszívódását.

Schisandra

A schisandra chinensis egy erdei kúszónövény, amelynek piros bogyós gyümölcse 30 különböző fitoösztrogént tartalmaz. Emiatt erős májvédő és májregeneráló hatással rendelkezik. Az életbogyóként is ismert gyümölcs érdekessége, hogy öt íz érződik benne egyszerre: az édes, a fanyar, a keserű, a sós és a csípős. Gazdagon található benne számos aktív összetevő, így immunerősítő, vérkeringést javító, szívvédő, agyserkentő, gyulladás-, vércukorszint- és vérnyomáscsökkentő tulajdonságokkal is bír.

Felhasználási javaslat: érdekes ízkombinációja miatt joghurtba, teába vagy akár lekvárba is rakható.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X