Főoldal > DIÉTA > Ezek a tápanyagok felpörgetik az anyagcserét

Ezek a tápanyagok felpörgetik az anyagcserét

anyagcsereegészségfogyáshízáshormonmetabolizmustáplálkozászsírégetés
0

Írta:

Egy átlagos nő felnőttként évente körülbelül 0,7 kg-ot szed magára, ez az 50-es éveire akár 18 kilogrammnyi túlsúlyt is jelenthet. A kor előrehaladtával ráadásul lassul az anyagcsere, és a hormováltozások, az izomveszteség és a stressz is beavatkozik a szervezet egyensúlyába. Ezért is érdemes odafigyelni arra, hogy a táplálkozásunkkal ellensúlyozzuk a káros folyamatokat.

A következő ételek és italok segítenek ebben.

Kávé és tea

Bár a kávéval érdemes mértéket tartani, ha fogyni szeretnél, jó hasznát veheted az élénkítő nedűnek. Napi egy csésze kávé 5-8%-al gyorsítja az anyagcserét, vagyis segítségével napi 98-174 kalóriát égethetsz el pluszban. A teával egy japán tanulmány szerint még ennél is jobb eredményt érhetsz el, egy csésze 12%-al pörgeti fel az emésztést. A hatás vélhetően az antioxidáns katechin-vegyületeknek köszönhető.

Rostok

A kutatások szerint egyes rostok akár 30%-al is növelhetik a zsírégetést, és azok, akik rostokban dús étrendet tartanak, hosszú távon is meg tudják őrizni a vonalaikat. Az ajánlott napi bevitel minimum 25 gramm rost, melyet körülbelül három adag zöldségből és gyümölcsből fedezhetsz.

Vas

A vasnak az izmok oxigénellátásában van elengedhetetlen szerepe. A menopauzáig a nők vaskészlete minden hónapban apad a menstruációval, és ha nem pótolják vissza az elvesztett mennyiséget ebből a tápanyagból, az nemcsak fáradékonysággal, hanem lassuló emésztéssel is járhat. Kiváló vasforrást jelentenek többek között a sovány hús, a tenger gyümölcsei, a babfélék.

D-vitamin

A D-vitamin szintén az izmok megőrzéséhez fontos. A napi ajánlott bevitel 400 NE, melyet lazacból, tonhalból, tofuból, gabonából és tojásból fedezhetsz.

Fehérje

A fehérjére szükség van az izmok fenntartásához, ezért fontos, hogy eleget egyél belőle. Az ideális mennyiséget étkezésenként 50 gramm hús, 2 evőkanál az olajosmagvakból vagy 200 gramm joghurt fedezi. A fehérje ráadásul még 35%-al gyorsíthatja is az étkezések utáni zsírégetést.

64748524 - young sport woman posing in fitness outfit with protein shake

Víz

Német kutatók megállapították, hogy 6 pohár hideg vízzel (körülbelül másfél liter) naponta plusz 50 kalóriát égethetünk el – ez évente körülbelül két kilónak felel meg. A hatáshoz valószínűleg hozzájárul, hogy a szervezetnek testhőrmérsékletűre kell melegeítenie a vizet, és ez energiát emészt fel.

Bioételek

Egy kanadai tanulmány szerint a növényvédőszerekből az élelmiszerben maradó, szerves klórvegyületek elraktározódnak a zsírsejtekben, és fogyókúra alatt sokkal jobban lassítják az anyagcserét, mint az indokolt lenne. A növényvédőszer-maradványok nemcsak a zsírégetést befolyásolják, de hozzájárulhatnak a hízáshoz is. Ezért ha lehet, érdemesebb biogyümölcsöket és –zöldségeket választani.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X