A zöldbab a nyár egyik legszuperebb zöldségféléje. Az értékes tápanyagok mellett kalóriatartalma igen alacsony, ezért bátran fogyaszthatnak belőle nagyobb mennyiséget még a fogyókúrázók is.
Serkenti az emésztést
A zöldbab nem csupán alacsony szénhidrát-tartalma miatt fogyókúrás, de mivel bővelkedik élelmi rostokban, az emésztésnek is jót tesz. Ha a salakanyag megfelelő ütemben távozik a szervezetből, az anyagcsere is felgyorsul, a súlyvesztés pedig sokkal gyorsabban beindul, mint rostban szegény táplálkozás mellett.
Szabályozza az inzulinszintet
A zöldbab az egyik leghasznosabb zöldségféle cukorbetegségben, illetve inzulinrezisztenciában szenvedőknek, hiszen a vér inzulinszintjét is képes szabályozni. A cukros, magas szénhidráttartalmú ételek kerülése mellett érdemes tehát zöldbabot is fogyasztani, hogy természetes módon szabályozzuk vércukorszintünket.
Könnyen emészthető
Sokan félnek hüvelyeseket fogyasztani nehezen emészthetőségük miatt. A zöldbab azonban lényegesen könnyebben emészthető, mint a szárazbab, ezért leves, főzelék vagy saláta formájában azok is bátran ehetik, akik a nehezebb, puffasztóbb ételeket nehezen emésztik meg.
Véd a komolyabb megbetegedésektől
A zöldbabban található sok antioxidáns, vitamin és ásványi anyag olyan betegségek ellen is védelmet nyújt, mint a rák és a szív-, érrendszeri megbetegedések. Ehhez persze rendszeresen fogyasztanunk kell belőle, de szerencsére sokoldalú felhasználási módja miatt nem lehet egykönnyen megunni.
Teája vizelethajtó
Ha a zöldbab héját megszárítjuk, és belőle teát készítünk, olyan csodaitalt kapunk, amely a felesleges vizet is kihajtja a szervezetből. Sőt, nem csak maga a növény, de a belőle készült tea és vércukorcsökkentő, így érdemes időnként főzetet készítenie a növény héjából annak, aki hasonló problémákkal küzd.
Fotó: 123RF