Főoldal > DIÉTA > Ezeket az ételeket ne fogyaszd egyszerre

Ezeket az ételeket ne fogyaszd egyszerre

emésztésemésztési problémaételkombinációétkezéstáplálkozás
0

Írta:

Az egészség alapja a megfelelő emésztés. Ezt leginkább táplálkozásunkkal és életmódunkkal tudjuk befolyásolni, ezért különösen fontos odafigyelned arra, hogy mit mivel eszel, ugyanis egyes ételkombinációk emésztési problémákat okozhatnak.

Magas zsírtartalmú ételek és fehérjék

A magas zsírtartalmú ételek (ide tartoznak a zsíros, nehéz ételek, de talán meglepő módon az olajos magvak is) megemésztése sokkal több időt vesz igénybe, mint a fehérjéké. Ezért a kettőt együtt inkább ne fogyaszd, mert az eltérő emésztési ütem miatt a felszívódás komoly problémákba ütközhet.

Savas és keményítő hatású ételek

Az ezeket az anyagokat tartalmazó ételeket azért nem ajánlott egy étkezésen belül fogyasztanod, mert a savak semlegesítik azokat a lúgokat, amelyek a keményítő megemésztéséhez szükségesek. Ha ezt nem tartod be, erjedési folyamatok indulnak meg emésztőrendszeredben, ami kellemetlen emésztési zavarokhoz vezethet.

Fehérjék és savas ételek

A savas ételek gátolják a fehérje emésztéséhez szükséges emésztési savak kiválasztását, így ne edd őket egyszerre. Különösen fontos ez azért, mert ennek az a veszélye, hogy a rosszul emésztett fehérje méreganyagokat termel.

Szénhidrát és fehérje

A fehérjék megemésztéséhez savas közeg szükséges, és mivel a szénhidrát csökkenti ennek hatékony működését, nem szerencsés, ha egy étkezésen belül fogyasztod őket, különítsd el inkább napi étkezésid között a kettőt.

Bowl of chicken soup with noodle on wooden table, Image: 199605879, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, BEWfood

Gyümölcs és keményítő

A kettőt azért ne fogyaszd egy időpontban soha, mivel a gyümölcsök nagyon gyorsan áthaladnak az emésztőrendszeren, míg a keményítő tartalmú ételeknek jóval több időre van szükségük. Ha egyszerre fogyasztod őket, a gyümölcsök fennakadnak az emésztőrendszeren, erjedni kezdenek, és a felszívódási folyamatokban sem tudnak már így részt venni.

Fehérje és fehérje

A fehérjepótlás nagyon fontos része a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, és talán számodra is meglepő az a tény, miszerint egy étkezésen belül csak egyfajta fehérjedús élelmiszert ajánlott fogyasztani. Tehát edd külön időpontban a húsféléket, tojást és tejtermékeket is a megfelelő emésztési folyamatok érdekében.

Főétel és desszert

Egyébként sem tanácsos cukros, habos-babos édességeket fogyasztani, ám a főétkezések utáni sütihabzsolást tényleg érdemes kiiktatnod emésztésed hatékony működése érdekében. Mivel a desszertek olyan hosszú emésztési időt nem igényelnek, mint a főételek, ezért ha rögtön étkezés után fogyasztod, az egészen biztosan erjedésnek indul beleidben és ecetsavat képez.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X