A karfiol nem csak finom és tápláló zöldségféle, de az egészséget is több fronton támogatja. Méregtelenítő hatása mellett számos olyan jótékony hatása ismert, ami miatt hetente többször is érdemes fogyasztani belőle.
Jót tesz a szívnek
A karfiol az egész szív- és érrendszer egészségére jótékonyan hat. Javítja a vérnyomást, védi az artériákat, így a vér megfelelően tud áramlani az erekben. Akinek bármilyen keringési problémája van, vagy a családban előfordulnak szívbetegek, érdemes minél többet fogyasztania ebből a zöldségféléből.
Az agyműködésért is felel
A karfiolban található kolin egy olyan B-vitamin, amely az agy fejlődésében játszik fontos szerepet. A kismamáknak ezért különösen fontos sok karfiolt enniük, hogy születendő gyermekeik tanulási képességeivel és memóriájával a későbbiekben ne legyen probléma. De ez a csodás zöldség még a korral járó memóriacsökkenést is képes mérsékelni, ha nem csak elvétve, hanem rendszeresen, változatos módon elkészítve fogyasztjuk.
Méregtelenít
A karfiol kipucolja az egész szervezetben felhalmozódott méreganyagokat. Ez egyrészt magas rosttartalmának köszönhető, hiszen az emésztés serkentésével a mérgek is gyorsabban kiürülnek a szervezetből. Másrészt olyan antioxidánsokat és egyéb más anyagokat tartalmaz, amelyek közvetlenül a méregtelenítő enzimeket aktiválják.
Segít a rák megelőzésében
A karfiol kéntartalmú vegyületének hála lassítja a daganatok növekedését, esélyt adva a teljes felgyógyulásra. Olyan gyakran előforduló daganattípusok megelőzéséhez is hozzájárul, mint a mell- és prosztatarák.
Gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás
A nyári időszakban a legjobb, ha természetes formában pótoljuk szervezetünk vitaminraktárait. A karfiol jó forrása a C- és K-vitaminnak, valamint található benne magnézium, foszfor, folsav, kálium és magnézium is nagyobb mennyiségben.
Fotó: 123RF