Mikor ettél utoljára babot? Ha már nem is emlékszel, itt az ideje egy kicsit változtatni az étrendeden. 7 meggyőző okot tudunk mondani, amiért érdemes napi szinten fogyasztanod a hüvelyeseket.
1. Meghosszabbítják a várható élettartamot
Egy tanulmány szerint azok az idős emberek, akik legalább 20 gramm babfélét esznek egy héten, 7-8 %-kal megelőzik a korai elhalálozásuk esélyét. Mindemellett a babfélék a memória fejlesztésében és más agyi funkciók megfelelő működésében is segítenek – ez pedig szintén növeli a várható élettartam hosszát.
2. Megvédenek a betegségektől
Ha rendszeresen eszünk babféléket, kevesebb esélyünk van a felfázásra és az influenzára, de a diabéteszre és a kardiovaszkuláris megbetegedésekre való hajlamot is csökkentik – legalábbis egy friss amerikai kutatás szerint.
3. Javítják a koleszterinszintet
A hüvelyesekben igencsak alacsony a „rossz koleszterin” (azaz LDL) szintje, ezért ha problémák adódtak a koleszterinszinteddel, bátran cseréld le az étrendedben szereplő telített zsírsavas ételeket (pl. vörös hús, sült krumpli) rostban gazdag zöldborsóra, lencsére, fehér babra és vajbabra!
4. Segítenek a fogyásban
Igazi csodaételek, hiszen a magas rosttartalmuk miatt sokáig eltelítik a gyomrot – ráadásul megannyi vitamin és ásványi anyag is található bennük. Cukrászok szerint az édes ízük miatt a sütemények összetevőiként használva is rendkívül jó szolgálatot nyújtanak, hiszen alacsony a glikémiás indexük, viszont gazdagak fehérjében és rostban.
5. Ápolják a bőrt
Bár a nyárnak már vége, nem árt, ha tudod: a babfélék a nap okozta allergiás reakciókon, a bőrpíron és a bőrégésen is hatásosan segítenek. Ha ez még nem lenne elég, egy kutatás azt is bebizonyította, hogy a babféléket rendszeresen fogyasztóknak kevesebb májfoltjuk és ráncuk van. Hogy miért? A hüvelyesek magas antioxidáns tartalmú polifenolokat tartalmaznak!
6. Védik a környezetet
Ha a hús helyett néha inkább babfélét választasz, nemcsak a változatosabb lesz az étrended, hanem a Föld klímájának és környezetének megóvásában is segítesz! Különösen igaz ez a hüvelyesekre, hiszen a fogyasztásuk előtt nem kell őket nitrogénnel fertőtleníteni – leveleik már önmagában gazdagok nitrogénben, tehát öntisztítóak.
7. Nem gázosítanak
A régi közmondással ellentétben a hüvelyesektől nem bocsájtunk ki gázokat magunkból – illetve csak akkor, ha nagyon ritkán fogyasztjuk őket. A kutatások szerint minél gyakrabban fogyasztjuk, annál kevésbé viseli meg a gyomrunkat például a zöldbab.
Fotó: 123RF